OUR NEW PRESIDENT (2018,RUS) – 7/10



Ovaj dokumentarac snimljen u američko – ruskoj koprodukciji donosi nam priču o američkim predsjedničkim izborima ispričanu isključivo iz perspektive ruske medijske propagandne mašinerije. I mora se priznati da ovo izgleda urnebesno jer stvarno je nevjerojatno gledati to oduševljenje prosječnih Rusa nakon pobjede Trumpa i još veće razočaranje nakon što su shvatili da novi američki predsjednik baš i ne planira promijeniti vanjsku politiku prema njihovoj zemlji. Već neko vrijeme postoje razne teorije da su upravo Rusi doprinijeli pobjedi aktualnog američkog predsjednika, ja baš u to ne bih sto posto vjerovao jer i u Americi ima sasvim dovoljno krkana i primitivaca za izabiranje ovog ološa, no slika koju nam nudi ovaj dokumentarac prilično je zastrašujuća. Svjestan sam da će netko sad opet reći evo još malo antiruske propagande od strane Amerike, opet ti nekakvi ruski disidenti koje su Amerikanci kupili pokušavaju ocrniti zemlju koju toliko mrze, no nije to baš sasvim tako.

Jer u ovom filmu vidimo tako i neke naizgled ugledne ruske novinare i urednike televizijskih kuća kako hladno pričaju da je objektivnost potpuno nebitna i kako je medijima danas jedino bitno djelovati u svrhu promicanja vladajućih kasta i brižno filtrirati što će se pustiti. I to je stvarno zastrašujuća pomisao i spoznaja, jednako koliko i podatak da su danas u Rusiji apsolutno svi važni mediji pod izravnom kontrolom Kremlja. I ne samo to jer desetak godina postoji i globalna TV mreža Russia Today kojom se ista ta ruska propaganda širi po cijelom svijetu, a televizija je to koju je osnovao sam Kremlj. Naravno da ne mislim da su američki veliki mediji potpuno objektivni i jasno je da oni dobrim dijelom također služe za američko širenje demokracije, no bojim se da nisu ni do koljena Rusima. Vidimo u ovom na trenutke urnebesnom dokumentarcu kako nastaju te lažne vijesti koje se tako lako potom šire i da način na koji su se u Rusiji pratili američki izbori nije strašan, bio bi smiješan.

Hilary Clinton ne samo da se na sve moguće načine ocrnjivala, nego su se plasirale sve moguće izmišljotine za koje bi pomislio da netko s prosječnom razinom inteligencije nikad ne bi mogao povjerovati, ali očito ipak jest, dok se Trumpa u najmanju ruku predstavljalo kao da je Putinov blizanac i kao da je najveći prijatelj Rusije. Vidimo tu i bezbroj snimki s Youtubea u kojima prosječni Rusi svih generacija pjevaju pjesme Trumpu nakon pobjede, djecu kako plaču od sreće, a babe kako pletu goblene u njegovu čast. Posve je jasno da je propaganda danas dosegla razine o kojima je Goebbels mogao samo sanjati, no svejedno mi je teško za povjerovati da danas kad su sve informacije toliko lako dostupne i provjerljive, ljudi postali skloni manipulaciji valjda kao nikada u povijesti. Iako je jasno da postoje i oni dokumentarci kojima je jedina svrha manipulacija i dodatno stvaranje shizofrene situacije među potpuno zbunjenim ljudima koji više ne znaju što je laž, a što je stvarnost, «Naš novi predsjednik» baš i nije jedan od tih. Njegov autor Maksim Pozdorovkin i ranije je snimao dokumentarne filmove u kojima je bio kritičan prema ruskoj vlasti te već dulje vrijeme živi u Americi, gdje je i doktorirao na Harvardu. Snimio je i nagrađivani dokumentarac o poznatom ruskom krijumčaru oružja Viktoru Boutu o kojem je snimljen i igrani film «Gospodar rata» s Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi. 

Primjedbe