RBG (2018,SAD) - 8/10



Vjerujem da se mnogi sjećaju britanke serije za djecu iz 80-ih o Super baki, starici s posebnim moćima koja se bori za pravdu, a ovaj biografski dokumentarni film donosi nam priču o stvarnoj super baki. Ruth Bader Ginsburg danas je duboko u osamdesetim godinama i nema ona nikakvih posebnih moći, no unatoč tome što će uskoro navršiti 86 godina ona je i dalje jedna od sutkinja američkog Vrhovnog suda. Riječ je o ženi koja se od 60-ih godina prošlog stoljeća bori za ljudska prava, posebno za prava i jednakost žena u američkom društvu, te je dosegla status prave ikone. U ovom dokumentarcu koji su zajedno režirale Julie Cohen i Betsy West pratimo život Bader Ginsburg od djetinjstva i mladosti u židovskoj obitelji u Bronxu, preko njenih fakultetskih dana kad je bila jedna od tek nekoliko žena koje su studirale pravo, do njezinih pravničkih aktivnosti i borbi tijekom 70-ih pa do današnjice kad je tek druga žena koja je izabrana u Vrhovni sud SAD-a.

RBG je već godinama prava ikona liberalne Amerike i unatoč tome što je danas već duboko u devetom desetljeću, ova se žena i dalje s jednakom strasti sudskim putem bori za jednakost ljudi pred zakonom. Pratimo u ovom dokumentarcu kako su se upravo njenim aktivnostima žene uspjele dobiti prava, a vidimo i kako se tijekom njezine profesionalne karijere društvena klima potpuno promijenila. Naravno da je za to dobrim dijelom i sama zaslužna, a u ovom toplom i simpatičnom dokumentarcu vidimo i njezinu intimnu, osobnu stranu te saznajemo tko je ova sitna i krhka ženica tako silne energije.

Kroz njezinu priču vidimo koliko su se Amerika i svijet mijenjali i iz današnje perspektive doista je teško za povjerovati da je samo prije 40 ili 50 godina društvo bilo toliko drukčije. Tako je tijekom 70-ih godina Bader Ginsburg pred američkim Vrhovnim sudom vodila brojne postupke koji su se ticali uglavnom prava žena, ali ona se izborila recimo i da samohrani očevi dobivaju socijalne beneficije, koje su do tada, recimo, bile rezervirane samo za žene. Borila se da žene imaju pravo studirati na istim fakultetima kao i muškarci, da žene za isti posao budu jednako plaćene kao i muškaci. Kroz njezinu priču vidimo i kako zapravo funkcionira američki Vrhovni sud, koji nije nimalo lišen politiziranosti i vidimo kako se američke vlade i predsjednici mijenjaju, tako i sud naginje liberalnije ili konzervativnije, ovisno jesu li na vlasti demokrati ili republikanci. Osvojio je ovaj dokumentarac brojne nagrade po festivalima, kao i u izborima za film godine, nominiran je za Oscara, a i britanska filmska akademija (BAFTA) ga je nominirala za najbolji dokumentarac godine. 

Primjedbe