THE LONG DUMB ROAD (2018,SAD) - 6,5/10



Film ceste je žanr koji je duboko utkan u povijest američke kinematografije i gotovo od samih početaka snimali su se filmovi u kojima su se slavila nepregledna američka prostranstva. Posljednjih desetljeća pojavio se i svojevrsni podžanr filma ceste, odnosno "road trip" komedije u kojima obično mlađi likovi namjerno ili slučajno kreću na putovanje svojom zemljom i upadaju u svakakve nevolje i zabavne situacije. Upravo to se dogodi i u filmu mlade američke filmašice Hannah Fidell, koja je scenarij za "Dugu glupu cestu" napisala zajedno s scenaristom, redateljem i glumcem Carsonom Mellom, koji i ovdje ima jednu manju ulogu, a ja ga se sjećam iz nedavne horor komedije "Another Evil". Imao je ovaj film premijeru na Sundance film festivalu i pokazao se kao simpatična, čak pomalo i satirična buddy - buddy komedija u kojoj mnogo toga počiva na kemiji između dva glavna junaka.

Nathan (Tony Revolori, sjećamo ga se kao mlađahnog recepcionera Zeroa iz genijalnog Andersonovog "Grand Budapest Hotela) je 19-godišnji Indijac iz Texasa, amaterski fotograf, koji je upravo upisao umjetničku akademiju u Los Angelesu. Dolazi on iz obitelji više srednje klase, mlad je, naivan i neiskvaren, sramežljiv i ne baš s previše seksualnog iskustva. On iz svog doma u Texasu starim automobilom kreće na put američkim jugozapadom prema Los Angelesu dug gotovo 2000 kilometara, a kad mu se pokvari taj stari auto, on silom prilika završi u društvu s 40-godišnjakom po imenu Richard (odlični komičar Jason Mantzoukas, do sada ga se moglo vidjeti u bezbroj komedija i humorističnih serija u epizodnim ulogama, a sada je potvrdio da i sam bez problema može iznijeti cjelovečernji film). On je sve ono što Nathan zapravo nije - gotovo pa proleterski muljator i lutalica, snalažljivi i impulzivni manipulator koji stalno upada u probleme. Za razliku od Nata, on nema škole, već je on prošao onu klasičnu životnu školu, živi doslovno od danas do sutra i moglo bi se reći da je Richard onaj klasični filmski luzer i pijanac kojem nikako da se posreći u životu, no za to si je najviše sam kriv jer sve odluke koje je donosio obično bi bile krive.

I unatoč tome što njihova zajednička avantura na trenutke djeluje pomalo besciljno i što gotovo pa konstantno upadaju u klasične klišeizirane situacije kakve se događaju u ovakvim filmovima, djeluje sve to dosta simpatično i zabavno. I to ponajviše zbog zanimljivih likova, tog dijametralno suprotnog dvojca, mladog Indijca pred kojim je život i ciničnog 40-godišnjaka koji je svjestan da je propustio sve prilike koje je imao u životu jer bi se obično odlučio na onu krivu. Putem oni naletavaju na svakakve neobične likove, upadaju u razne probleme, ali i u neke ugodne situacije, koje će, naravno, Richard vrlo brzo upropastiti. "The Long Dumb Road" pokazao se na kraju kao čak i povremeno duhovit i nepretenciozan film od kojeg se ne treba previše očekivati, a tada doista može biti i prilično zabavan.

Primjedbe