THE OLD MAN AND THE GUN (2018,SAD) – 8/10



Legendarni američki glumac Robert Redford najavio je da će mu uloga u ovom filmu biti i posljednja u karijeri i čovjek je sa scene doista i otišao u velikom stilu. Uloge otpadnika dobrim dijelom su i obilježile Redfordovu karijeru koja je počela još 1960. godine i likovi poput Sundance Kida u «The Butch Cassidyju i Sundance Kidu», Jeremiaha Johnsona ili Johnnyja Hookera u «Žalcu», a takvom je ulogom odlučio i zaključiti veliku karijeru. Redford je ovdje čovjek po imenu Forrest Tucker, pljačkaš i čovjek koji je valjda bio američki rekorder po broju bijegova iz zatvora, tip koji se ni u starim danima nije uspio primiriti te i dalje on i njegova banda nezaustavljivo pljačkaju banke po cijelom zapadu i srednjem zapadu. Pljačke su to u kojima nikada nema ozlijeđenih, a policija bandi u kojoj su još dva starija tipa koja su odglumili Danny Glover, kao i Tom Waits nikako ne može ući u trag, ponajviše iz razloga jer nikome vjerojatno nije na kraju pameti da bi kriminalci mogli biti ljudi u 60-im ili 70-im godinama života.

Iako je svoju kriminalnu karijeru Tucker započeo još kao tinejdžer 30-ih godina prošlog stoljeća, priča filma koju je po vlastitom scenariju režirao mladi američki filmaš David Lowery svojim je najvećim dijelom smještena u razdoblje početka 80-ih godina i kasnije. Paralelno s pljačkama prati se i Tuckerova romansa vršnjakinjom po imenu Jewel (Sissy Spacek), koju je sasvim slučajno upoznao neposredno nakon jednog razbojništva, a film je to koji je snimljen u pomalo retro stilu i izgleda kao da je doista i nastao potkraj 70-ih ili početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Iako glavna naracijska linija prati seriju pljački koje je Tucker sa svojom ekipom izveo početkom 80-ih i napore mladog policijskog inspektora iz Texasa Johna Hunta (nakon «Ain't Them Bodies Saints» i «The Ghost Story» ovo je već treći Loweryjev film u kojem glumi mlađi brat Affleck, Casey) da im uđe u trag, priča povremeno odlazi i u budućnost i vrijeme kad je Tucker upoznao Jewel i to bez nekih posebnih upozorenja. No, ni pod te stare dane on ne odustaje od navika koje su mu obilježile život.

Oni koji su gledali neke ranije Loweryjeve filmove znaju da to nisu konvencionalna ostvarenja, već obično imaju neku posebnu poetiku i dok me njegova dva prethodna filma i nisu pretjerano oduševila, ovaj je daleko najbolji. Riječ je o stvarno šarmantnom filmu, čija je priča ispričana na pomalo netipičan način, nekako nježno i unatoč tome što je glavni junak pljačkaš i kriminalac, tip je to kojeg je vrlo lako zavoljeti. Naravno da tome najviše pridonosi upravo Redford, koji ulogu Tuckera igra samo kako on zna, karizmatično, nenametljivo, potpuno prirodno i doista je to uloga kojom nas je uspio podsjetiti na brojne druge uloge koje je ostvario tijekom duge karijere. Zapravo, cijeli bi se ovaj film mogao gledati i kao metafora na Redforda i njegovu glumačku karijeru, a pokazao se «The Old Man and the Gun» kao i više nego dobar krimić koji cijelo vrijeme pleše po rubu između drame i komedije. Iako bi naziv filma dao naslutiti da je Tucker bio neki opaki revolveraš koji je uz pucnjavu otimao novce iz banaka, ne treba ovdje očekivati puno akcije jer riječ je o lopovu kojem su puno snažnije oružje od pištolja bili njegov šarm i inteligencija. 

Primjedbe