USPJEH (2019,HRV) - 8/10





Prva serija snimljena za HBO Adria pokazala se kao i više nego ugodno iznenađenje, kao uzbudljiva krimi drama koja se bez problema može uspoređivati sa sličnim proizvodima iz zemalja u okruženju kao što su Rumunjska, Češka ili Poljska, a dodatni plus svakako je poznati ambijent pošto se kompletna radnja odvija u Zagrebu. Priča se u "Uspjehu" vrti oko četiri lika koja će najobičnija slučajnost spojiti i natjerati na blisku suradnju ukoliko žele spasiti živote, a usput će oni stati na put mnogim moćnim i opasnim osobama koje iz sjene drmaju životom glavnog nam grada. Scenarij za ovu seriju potpisuje Makedonac sa zagrebačkom adresom Marjan Alčevski, čija je priča izabrana na natječaju na koji je pristiglo više od 400 potencijalih serija. Svih šest epizoda režirao je poznati bosanski redatelj Danis Tanović (Ničija zemlja), dok je direktor fotografije bio također Bosanac Erol Zubčević tako da se za "Uspjeh" slobodno može reći da je pravi regionalni projekt pošto su u seriji uz većinom hrvatske glumce nastupili i glumci iz susjednih zemalja.

Blanka (mlada hrvatska glumica Tara Thaller) je srednjoškolka koja je u vezi s Viktorom, sinom šefa zagrebačkog kriminalnog podzemlja Danila Bulata (Goran Navojec). Razmaženi i bahati Viktor nasilan je prema Blanki i ponaša se onako kako bismo i pretpostavili da se ponaša sin nedodirljivog mafijaša, a kad on jedne večeri na ulici počne mlatiti Blanku, njoj u pomoć priskoči troje nezanaca. Jedan od njih je Haris (Uliks Fehmiu, sin legendarnog glumica Bekima Fehmiua), vodeći zagrebački arhitekt koji upravo za bogatog investitora, a zapravo najobičnijeg kriminalca Luju Kralja (slovenski glumac Borut Veselko) završava rizični projekt Zagreba na vodi. Tu je i Kiki (Toni Gojanović kojem je ovo valjda prva uloga nakon Grlićeve "Karaule"), nezaposleni tip s bolesnim djetetom kojem se upravo sprema deložacija iz stana, kao i djelatnica banke Vinka (Iva Mihalić), koju je iz njoj nepoznatog razloga tog jutra nasred ceste pretukao nepoznati tip, a netko joj je pred vratima stana ostavio i mrtvog štakora u vrećici.

Nakon što ovih četvero neznanaca slučajno ubiju sina mafijaša, oni će morati početi surađivati ukoliko žele preživjeti i njihova sudbina počet će ovisiti jedno o drugome, a situacija će se iz trenutka u trenutak komplicirati. Nakon uvodne pilot epizode uplašio sam se da će se teško nastaviti u tako kvalitetnom i uzbudljivom ritmu, no to se srećom uspjelo izbjeći i uz neke minimalne probleme (neki dijelovi priče se nakon nekog vremena potpuno zaborave i zanemare, no dobro, možda se tome bude posvetilo kad se i ako se bude snimala druga sezona) priča se sasvim fino zaokružila do kraja. I priča je to koja bi se bez problema mogla precrtati u bilo koji dio Europe jer valjda svaki svoj grad ima nekog svog mutnog investitora ili industrijalca koji pod pričom razvoja grada planira napuniti džepove, a iz sjene kontrolira i političke i pravosudne garniture te oni koji mu se zamjere na završavaju dobro.

I popratna glumačka ekipa stvarno je izvrsna i sastoji se od brojnih poznatih hrvatskih glumaca kao što su Marija Škaričić, Leon Lučev, Goran Bogdan, Ivana Roščić i Bojan Navojec, a i Zagreb je poslužio kao izvrsna kulisa za ovu uzbudljivu seriju. Lokacije su odlične, a gledajući ovakvu seriju u kojoj imamo i brojne panoramske snimke iz zraka noću i danju, možda i najbolje možemo shvatiti da je Zagreb danas jedna prava europska metropola i savršeno okruženje za jednu ovakvu priču. Stvarne situacije u društvu kao što su nezaobilazna korupcija, sprega politike i kriminala, sudstva i mafije, poduzetnika kojima se svi klanjaju, a zapravo su najobičniji kriminalci, dobro su nam poznate i Ančevski ih je fino zaokružio u kompleksnu priču s više podradnji. "Uspjeh" je moderna serija koja će bez problema imati prođu i u ostalim dijelovima svijeta, a ostaje nam se nadati da će je slijediti i novi slični sadržaji. 

Primjedbe