1983 (2018,POLJ) - 7,5/10



Bila je ova distopijska krimi serija prva poljska serija originalno snimljena za Netflix, a riječ je o sadržaju koji se bavi, nazovimo to, alternativnom poviješću. U svijetu ove serije komunizam je i dalje živ i zdrav, Poljska je još uvijek duboko ispod čelične zavjese, predsjednik Amerike je Al Gore, a odlučujući događaj u povijesti Poljske zbio se 1983. godine. Tada su u svim većim poljskim gradovima izvedeni istovremeni teroristički napadi u kojima su stradale na stotine, možda i tisuće ljudi, a ti su događaji potaknuli partiju da još jače stegne uzde. Poljska u ovoj seriji, čija se radnja zbiva 20 godina nakon napada s povremenim povratcima u prošlost uoči napada, zemlja je čvrstog komunizma staljinističkog tipa u kojoj nema nikakvih sloboda, a malobrojni pokret otpora žestoko se progoni od strane vojske, policije i tajne službe nalik na Gestapo ili KGB.

No, mladi student prava Kajetan (Macej Musial, ujedno uz tipa po imenu Joshua Long i kreator ove serije) i noirovski policijski inspektor mračne prošlosti Anatol (Robert Wieckiewicz) saznat će za urotu struktura bliskih vlasti koja želi dodatno učvrstiti vlast. Ta je urota vladajuće ekipe blisko vezana upravo za događaje iz 1983. godine, a Kajetan je ujedno i simbol ovih tragičnih događaja jer su njegovi roditelji stradali u napadima. Da situacija bude zanimljivija, Kajetan je u vezi s kćeri jednog od ministara u vladi i moglo bi se za njega reći da pripada svojevrsnoj "zlatnoj mladeži" i smiješi mu se blistava budućnost. No, on je odlučio sve to riskirati jer želi saznati pravu istinu o događajima koji su utjecali na stradavanje njegove obitelji, ali i usmjerili budućnost njegove zemlje.

Nije ovo prva serija u kojoj imamo neki alternativni svijet iz domene što bi bilo kad bi bilo, no za razliku od većine filmova ili serija u kojoj su u takvim distopijskim alternativnim svijetovima pobijedili nacisti, mislim da je ovo prva u kojoj čeličnom šakom vladaju komunisti. Kad je u pitanju Poljska, to zapravo nimalo i ne čudi jer komunizam i taj dio povijesti ondje je s razlogom prilično demoniziran, a pokazala se "1983" kao vrlo uzbudljiva i dobro osmišljena serija. Radnja je ovdje prilično kompleksna s pomalo cyber-punkovskim setupom koji na trenutke podsjeća i na okruženje iz "Blade Runnera". Posebno se to odnosi na vijetnamsku četvrt, a zanimljiv štos je što su Poljska i Vijetnam u ovoj priči najveći saveznici i u Poljskoj živi brojna vijetnamska manjina, čak je jedan Vijetnamac glavni i odgovorni u kriminalnom podzemlju te nabavlja oružje i dila informacijama i za vladajuće i za pokret otpora.

Cijeli taj alternativni, pomalo orvelovski svijet jako je dobro osmišljen, zbilja se pazilo gotovo na sve detalje, a serija je snimljena u gotovo pa tipičnom modernom američkom stilu. Za nekoliko epizoda čak je angažirana i slavna poljska redateljica Angnieszka Holland, koja je režirala i brojne poznate američke serije kao što su "Žica", "House of Cards" ili nedavni "The First", dok je jednu od posljednjih epizoda režirala mlada poljska filmašica Agnieska Smoczynska (The Lure, Fuga). Očito je da se na produkciji ove uzbudljive serije koja sa svakom epizodom postaje i sve zanimljivija nije štedjelo, a jedina zamjerka je što nakon nekog vremena priča ipak postaje mrvicu predvidiva.

Primjedbe