BOY ERASED (2018,SAD) - 8/10


Prije nekoliko mjeseci imali smo priliku gledati film "Miseducation of Cameron Post" u kojem smo pratili sudbinu tinejdžerke s lezbijskim sklonostima poslanu u kamp za preodgoj, a poznati australski glumac Joel Edgerton u svojoj drugoj režijskoj avanturi donosi nam također istinitu priču o klincu koji je završio u sličnom kampu za preodgoj mladih homoseksualnih sklonosti. Nažalost, i ova je priča snimljena prema istinitim događajima i po memoarima mladog čovjeka po imenu Garrard Conley. Za potrebe filma njegovo ime je promijenjeno i glavni protagonist ove emotivne i potresne biografske drame nazvan je Jared Eamons. No, gotovo sve osim imena ovdje je doista i ispričano na način kako se dogodilo, a što je najstrašnije od svega, cijela ova šokantna priča odvila se prije samo nekoliko godina. I to u američkoj saveznoj državi Arkansas u kojoj, ironije li, na automobilskim tablicama piše "Land of Oportunity" (zemlja mogućnosti).

Garrard / Jared (odlični mladi glumac Lucas Hedges već ima nominaciju za Oscara za "Manchester by the Sea", a za ovu je ulogu bio nominiran i za Zlatni globus za najboljeg glumca u drami) jedini je sin prodavača automobila i propovjednika Marshalla (nikad deblji Russell Crowe), fundamentalističnog kršćanina, zatucanog tipa koji je uvjeren da se odgovori na sva pitanja mogu pronaći u Bibliji i kućanice Nancy (Nicole Kidman). I naizgled je Jared običan 18-godišnjak, sportaš je, ima djevojku, no svjestan je on da ga od djevojaka više privlače mladići. Jasno da takav zbunjeni klinac ni sam ne zna što bi osjećao, smušen je, izgubljen, najradije bi se "prešaltao" u prvu ekipu da može, a kad njegovi roditelji saznaju za njegove preferencije, jasno da nemaju previše razumijevanja prema njemu. Posebno se to odnosi na starog, koji sina po kratkom postupku odluči poslati u terapijski centar koji vode podjednako zatucani sadistički tipovi koje vodi manipulativni i pokvareni Victor Sykes (sam Joel Edgerton, dok je jednog od tih tipova koji "preodgajaju" mlade homoseksualce i ostale koji su zabludjeli glumi basist RHCP-a Flea).

I da nije strašno i tužno kako izgleda taj preodgoj iz homo u straight, to bi bilo smješno, a Sacha Baron Cohen mogao bi doći na ideju za neku novu zafrkanciju s idiotima u nekom novom "Who is America". Tako ti klinci moraju prolaziti pravi vojnički dril, bave se sportom, kao da će to u njima podići razinu testosterona ili ih natjerati da se promjene, a nad onim neposlušnijima provode se obredi koji užasno podsjećaju na egzorcizam. Govori se tim klincima da ih bog ne voli, da je u njih ušao sotona, da će gorjeti u paklu ukoliko se ne promjene i slične idiotarije, a što je najstrašnije i najbolesnije od svega, roditelji istih tih klinaca skupo plaćaju tim manijacima kako bi se iživljavali nad njihovom djecom te ih psihički i fizički zlostavljali.

Lako je za pretpostaviti da je ova "terapija" kod Jareda izazvala potpuni kontraefekt i klinca gotovo potpuno psihički uništila, a što je najtužnije od svega, na stotine tisuće klinaca poput njega prolazilo je ili još uvijek prolazi slične kure u sličnim centrima po Americi. I definitivno je "Boy Erased" jedna od onih priča koje u svakom normalnom čovjeku moraju izazvati empatiju, a pokazao se ovaj film kao kompleksna drama s jako dobrom glumačkom postavom. Iako je u središtu priče Jaredova osobna borba i dobrim dijelom pratimo njegov život u tom fundamentalističkom centru za preodgoj, jednako važan je i njegov odnos s ocem. Od odnosa u kojem su njih dvojica funkcionirali gotovo pa najbolji prijatelji i bili su nevjerojatno povezani pa do toga da je stari bio potpuno spreman odreći se sina kad je saznao za njegove homoseksualne sklonosti.
 

Primjedbe