DANS LA BRUME (2018,FRA) - 6,5/10



Na filmove katastrofe nekako smo navikli da stižu iz Hollywooda jer u većini slučajeva riječ je tu o skupim produkcijama koje si manje kinematografije baš i ne mogu priuštiti. Naravno, bilo je i primjera nezavisnih autora koji bi na nešto drukčiji način prikazivali tu apokalipsu ili havariju epskih razmjera. Obično bi se tada bazirali na jednog ili nekoliko pojedinaca i pratile bi se njihove sudbine u polukomornoj atmosferi, a francuski filmaš Daniel Roby svoj je film smjestio negdje na pola puta između ova dva slučaja. "Zadrži dah" znanstveno je fantastična triler - drama kojoj je u središtu zbivanja pariška obitelj, koja se nađe zatočena u stanu. Nakon potresa iz zemlje je počela izlaziti neka čudna magla (ili je to bio dim?) od koje umiru svi koji je udahnu.

Mathieu (Romain Duris) i Anna (Olga Kuriljenko) par je intelektualaca čija kćer Sarah ima neku nepoznatu respiratornu bolest i cijelo vrijeme živi u nekoj posebnoj komori kako valjda ne bi došla u doticaj s virusima i bacilima koji bi je mogli ubiti. No, kad dođe potres i iza njega magla, nestane i struje tako da komora u kojoj Anna obitava nema još puno vremena za funkcioniranje. Na Mathieu i Anni, koji su sklonište pronašli na najvišem katu zgrade do koje se magla nije uspjela dignuti, sada je smisliti rješenje ne samo za sebe, već i na koji način kćer izvući iz ove naizgled neizlazne pozicije. Tim više jer se slobodno ne mogu kretati gradom pošto bi samo jedan udah kontaminiranog zraka mogao biti koban za njih. Naravno, u takvim situacijama i ono malo ljudi što se uspjelo snaći i preživjeti polako se počinju pretvarati u manijake kojima je u mislima samo vlastito preživljavanje, tako da i tu leži dodatni problem za ovu obitelj.

Moram priznati da me ovaj film na trenutke podsjetio na poznati SF film "Magla" Franka Darabonta prema romanu Stephena Kinga iz 2007. godine, koji je, jasno, bio daleko bolji od ove francuske inačice. Iako ideja u "Dans la brume" zapravo i nije bila loša te se mora priznati da je radnja ovdje dosta napeta i da je sve to i sasvim pristojno i režirano i odglumljeno, ipak to nije bio film kojeg ću predugo pamtiti. Najveći problem je što smo ovakvih filmova mogli gledati već i previše, a ništa posebno novoga Roby i njegov scenaristički tim nisu tu uspjeli ubaciti. Solidno i ništa više. 

Primjedbe