DIE UNSICHTBAREN / THE INVISIBLES (2017,NJE) - 7,5/10



U ljeto 1943. godine jedan od vodećih nacista i jedan od kreatora Holokausta Heinrich Himmler izdao je proglas u kojem je tvrdio da u Berlinu nema više niti jednog Židova. Ovaj se kreten pokušavao dodvoriti svom šefu i još većem kretenu Htleru hvaleći se kako su njegovi gestapovci i slični koljački odredi "očistili" glavni grad, no u ovom igrano - dokumentarnom filmu koji je napisao i režirao njemački dokumentarist Claus Räfle vidimo da to baš i nije bilo tako. Vidimo u ovom neobičnom filmu, koji se uz većinom igrane dijelove sastoji i od segmenata u kojem stvarni ljudi, redom Židovi, pričaju kako su preživjeli do kraja rata u Berlinu, a sastoji se ovaj film i od dokumentarnih segmenata i snimki Berlina iz 40-ih godina prošlog stoljeća, da je i 1944. i 1945. u Berlinu itekako bilo Židova. No, da bi ostali živi, oni su se morali praviti nevidljivima.

Riječ je o još jednoj od onih nevjerojatnih, ali istinitih priča iz II svjetskog rata, koji je upravo zbog ovakvih situacija i dalje neiscrpna tema brojnim autorima. Igrani segmenti snimljeni su prema svjedočanstvima nekolicine (valjda) i danas živih ljudi, a iako na prvu ovaj miks igranog i dokumentarnog može izgledati pomalo zbunjujuće, Räfle je snimio uzbudljiv i emotivan film. Vidimo u ovom filmu i jednu drugu stranu Njemačke, i to onu pravu stranu, jer imamo svjedočanstva koliko je Nijemaca zapravo svim tim Židovima pomagalo i riskiralo vlastite živote. I to ne samo jer su isti ti Židovi koje su odbili isporučiti SS-ovcima bili njihovi susjedi, prijatelji, rođaci, s kojima su tijekom cijelih života dijelili sreću i nesreću, već im je nacistički režim bio gadljiv, užasavajuć i neprirodan. Da situacija bude nevjerojatnija, praktički nitko od tih Židova koji su odlučili riskirati i skrivati se tijekom ratnih godina u Berlinu, uopće i nisu znali što se događa s njihovim sunarodnjacima i da ih se sistemski ubija u logorima smrti. Redom su oni mislili da su im roditelji, braća, sestre i prijatelji otpremljeni negdje na istok u radne logore i da će se svi oni susresti nakon rata, no tada su, kao i ostatak svijeta uostalom, saznali razmjere ovog genocida.

Što je najnevjerojatnije od svega, dok je Himmler proglasio da je Berlin "čist" i da u njemu više nema Židova, u tom se trenutku ondje skrivalo čak 7000 pripadnika ove nacije. Njih čak 1700 u Berlinu će dočekati i kraj rata, a među njema će biti i nekolicina ljudi koje ovdje pratimo kao što su tada 17-godišnja Hanni Levy, koja je obojila kosu u plavo kako bi se uklopila među arijevce. Cioma Schönhaus je i za vrijeme tog "nevidljivog" života pod lažnim imenom živio pomalo bonvivanski te si je uspio kupiti čak i jedrilicu, a zarađivao je izradom lažnih putovnica te je na taj način vjerojatno i spasio mnoge živote. Ruth Arndt je preživjela kao sobarica oficira Wermachta glumeći ratnu udovicu, dok se Eugen Friede priključio pokretu otporu i iz podzemlja radio na distribuciji antinacističkih materijala. 

Primjedbe