DYING TO SURVIVE (2018,CHN) – 6/10


Da je Kina već odavno postala prava tvornica novaca znamo odavno, a kinesko tržište od nešto više od milijardu ljudi već neko je vrijeme možda i najveće tržište kad je u pitanju filmska industrija. Već imamo bezbroj američkih blockbustera koji su uloženo uspjeli nadoknaditi zahvaljujući Kinezima, ali i kineska filmska industrija već neko vrijeme uspješno parira američkim filmovima. Baš kao što u Americi imamo dva potpuno različita filmska svijeta, gotovo pa negledljive blockbustere i iznimno dinamičnu indie scenu koja godišnje izbacuje niz nevjerojatnih filmova, slična je situacija i u Kini. I ondje imamo art, umjetničku filmsku scenu koja preko uglavnom socijalno realističnih drama i krimića promišlja o situaciji u svojoj zemlji i nudi fantastičan uvid u ovu zemlju, ali imamo i klasičnu filmsku industriju koja se pretvorila u pravu tvornicu novca. Najbolji primjer tome je ova humorna drama snimljena prema istinitim događajima koja je u kineskim kinima zgrnula 453 milijuna dolara.

Da, dobro ste pročitali, 453 milijuna dolara na uloženih 11 milijuna koliko je koštala produkcija, a to najbolje oslikava kakvi se novci okreću u tamošnjoj kino industriji. Od prve do zadnje scene potpuno je jasno kako je ovo pravi blockbuster snimljen u holivudskom stilu, pomalo patetičan, sladunjav i moralizatorski, a u njemu pratimo priču o sitnom šverceru koji je u Kinu počeo krijumčariti jeftini generički lijek za leukemiju iz Indije. Cheng Yong je vječito u financijskim problemima, njegov dućan s afrodizijacima i sličnim pizdarijama ne zarađuje ni približno koliko bi trebao da mu osigura dovoljno novca kako bi se brinuo o obitelji, a on nanjuši priliku kad mu se jednog dana u dućanu pojavi tip koji mu predloži da bi iz Indije mogao uvoziti lijek za leukemiju. Švicarski lijek u Kini se u tom vremenu prodavao za 40 tisuća yuana i rijetki su ga mogli priuštiti i Cheng se doista povezao s Indijcima i počeo je uvoziti lijek u Kinu i prodavati ga za osam puta manji iznos.

Kako je vrijeme prolazilo, sve više pacijenata počelo je kupovati lijek kod njega, Cheng se vrlo brzo obogatio, no istovremeno je upao u probleme jer su kineske vlasti vrlo brzo shvatile da se na tržištu nalazi puno jeftiniji švercani lijek. Priliku za zaradu ubrzo su osjetili i puno veći igrači od Chenga i odlučili su mu preoteti posao, a situacija se dodatno zakomplicirala kad je švicarska kompanija koja je proizvodila originalni lijek tužila indijsku kompaniju koja je lijek proizvodila. Da situacija nije žalosna, bila bi doista smiješna jer pomalo je apsurdno i nevjerojatno da valjda najlopovskija država na svijetu, zemlja koja na nevjerojatnom gospodarskom rastu uz najjeftiniju moguću radnu snagu može zahvaliti upravo krađi patenata i intelektualnog vlasništva sada ne prikazuje sebe kao zemlju koja to isto štiti. Jasno da ima ovaj film određenu socijalnu težinu jer je nakon ovog filma u Kini doista i pokrenuta debata oko visokih cijena lijekova, no ovaj je film možda i najočitiji primjer državno financiranog filma kojem je jedina intencija glancanje imidža zemlje.

Negdje sam pročitao da su u Kini ovaj film usporedili s tematski zapravo dosta sličnim američkim filmom «Dallas Buyers Club», no po meni su te usporedbe i više nego neutemeljene, tendenciozne, zapravo smiješne. Dok je «Dobri diler iz Dallasa» doista bio iskren i realističan prikaz života za vrijeme 80-ih i «epidemije» AIDS-a u Americi, ovdje je sve to uglancano, prilagođeno za najširu moguću publiku, uglavnom film kojem je jedini smisao zarada na box-officeu. U toj je misiji «Dying to Survive» i uspio, no nema ovaj film ni trunčice duha, šarma ili stila mnogih socijalno angažiranih i pravih problemskih filmova iz Kine koje sam ranije gledao. Iako se ovaj film predstavlja kao svojevrsna kombinacija socijalne drame i komedije, ima tu jako malo prilike za smijeh, prvenstveno zato jer taj kineski smisao za humor meni nikada i nije legao. Nije mi tu apsolutno ništa bilo ni trunčicu smiješno i jedan je to od onih filmova koji publici potpuno podilazi, a takve filmove u pravilu ne volim ni najmanje.
 

Primjedbe