HIGH FLYING BIRD (2019,SAD) - 6,5/10


Ugledni američki filmaš Steven Soderbergh očito se opasno navukao na snimanje filma iPhoneom te je nakon psihološkog trilera "Unsane" na isti način snimio i sportsku dramu "High Flying Bird". Doduše, u odnosu na film snimljen godinu ranije sa iPhone 7, sada ga je snimao s novijim gadgetom iPhoneom 8 te je eksperimentirao s još ponekom najnovijom tehnologijom iz svijeta mobilne telefonije, a ovim filmom snimljenom po scenariju dramatičara i glumca Tarrela Alvina McCraneyja (dobitnik Oscara za "Moonlight") Soderbergh pruža zanimljiv i promišljen uvid u svijet profesionalnog sporta. Ovaj puta u pitanju je košarka, a radnja prati sudbinu sportskog agenta Raya Burkea (Andre Holland) za vrijeme prilično stresnog lockouta.

Četvrti i posljednji po redu lockaut u NBA ligi dogodio se tijekom 2011. godine i zbog nesuglasica oko raspodjele novca između vlasnika i košarkaša, te je sezone početak natjecanja kasnio nekoliko mjeseci. Kako je američka košarkaška liga možda i najveća sportska tvornica novca na svijetu i od cifri koje se ondje okreću, normalnom čovjeku se zavrti u glavi, vlasnici klubova tražili su da se omjer raspodjele novca poveća u njihovu korist, a na štetu igrača, na što ovi, sasvim logično, nisu pristali. Tijekom lockouta momčadi ne mogu mijenjati igrače, potpisivati nove ugovore, a igrači nemaju pristupa klupskim trening centrima, trenerima i ostalom osoblju. U posebno delikatnoj situaciji tada su rookieji, odnosno igrači koji su tek potpisali ugovore s NBA-ligašima jer njihovi ugovori postaju važeći tek kad sezona krene.

Upravo u takvoj situaciji je i Erick Scott, Burkeov štićenik koji je draftiran u NBA ligu, no nikako ne može početi igrati jer je na snazi lockout. Kako vrijeme prolazi Scott postaje sve nervozniji i razmišlja o napuštanju svog agenta, kojeg sve više stišću i u njegovoj agenciji, no lukavi Burke ima ideju kako situaciju preokrenuti u vlastitu korist. Ona podrazumijeva još jednog rookieja, Jamera Umbera, koji je potpisao za isti klub kao i Scott, a rivalstvo i netrpeljivost među budućim zvijezdama Burke planira iskoristiti kako bi ishodio kontroverznu poslovnu mogućnost za vrijeme lockouta. Pruža Soderberhov film zanimljiv uvid u pozadinski svijet sporta o kojem obično previše i ne razmišljamo, no iako je "High Flying Bird" film o košarci i o košarkašima, malo, gotovo ništa, ovdje ima radosti loptanja među obručima.

O košarci se uglavnom ovdje samo priča i ne treba očekivati od ove sportske drame novi "Iznad obruča", "White Man Can't Jump" ili "He Got Game". Soderbergh se u "High Flying Bird" usredotočio upravo na situaciju oko natezanja između vlasnika i igrača te na odnose između vlasnika igrača i samih igrača. Problematizira se ovdje i situacija u kojoj vlasnici klubova na svoje igrače gledaju kao na robu, a kako su vlasnici klubova u velikoj većini bijelci, a košarkaši crnci, jasno da to ne može proći i bez rasnih konotacija i činjenice da na račun talentiranih crnaca, bijeli gotovani u odijelima i kravatima pune svoje bankovne račune. Ima u svemu tome istine, definitivno, no nekako mislim da se u potezanju paralela između košarkaša i robova ipak otišlo predaleko jer mislim da je to nekako pretjerano i nikako se ne može uspoređivati. Čak mi to uspoređivanje košarkaša s robovima djeluje i više nego smiješno, jer zarađivali na njima bijeli vlasnici ili ne, ipak i oni sami iz  cijele te priče, ako nisu potpune budaletine, izađu puno bogatiji no što su bili kad su u nju ušli. Bez obzira na sve, bio je ovo sasvim zanimljivi film kojem je Soderbergh pomalo i dokumentaristički štih dodao intervjuima s nekolicinom mladih NBA košarkaša koji govore o svojim iskustvima na počecima karijere.
 

Primjedbe