MR. LONG (2017,JPN) - 7/10





Prilično neobičnom akcijskom krimi dramom na festivalu u Berlinu predstavio se japanski filmaš Hiroyuki Tanaka poznat pod umjetničkim imenom Sabu. Ovaj očito prilično živopisni lik karijeru je nakon studija dizajna sredinom 80-ih započeo kao pjevač da bi se potom oprobao kao glumac, da bi na kraju i sam počeo pisati scenarije i režirati filmove. Sabu je očito jedan od onih japanskih filmskih čudaka, bez formalne filmske naobrazbe, koji se može pohvaliti da je glumio u kultnom "Pulseu" Kiyoshija Kurosawe, kao i u "Ichi the Killer" Takashija Miikea. Često u svojim filmovima Sabu kombinira tematiku japanskih kriminalaca yakuza sa crnom komedijom, a na tom je tragu i ovaj film snimljen u japansko - hongkonškoj - tajvanskoj koprodukciji. Priča je ovdje podosta bizarna i čudna jer nakon žestokog akcijsko - kriminalističkog uvoda gotovo pa prelazimo u egzistencijalističku crnohumornu dramu kojoj je u središtu plaćeni ubojica po imenu gospodin Dugi, odnosno Mr. Long.

Mr. Long (Chen Chang, sjećamo ga se iz legendarne fantazije Ang Leeja "Tigar i Zmaj" te iz John Woovog povijesnog spektakla "Bitka kod crvene stijene") ubojica je s Tajvana, koji je dobio zadatak u Tokiju ubiti jednog od šefova tamošnje kriminalne organizacije. Nakon što mu plan propadne i tokijski jakuze ga uhvate pa ubiju boga u njemu, a on nekim čudom uspije, ranjen naravno, pobjeći, skloni se u napuštenoj tokijskoj četvrti. Život mu spasi klinjo koji živi s materom ovisnicom, koja je također nekoć utekla od iste te zloglasne bande za koju se prostituirala, a ubrzo se ispostavi da gospon Dugi  nije samo vrsni ubojica, već je on i jednako tako dobar kuhar. Radi on noodlese i što već se sprema u kineskoj kuhinji bolje od Steve Karapandže pa ubrzo on otvori i street-food restorančić. No, jasno da japanski kriminalci nisu na njega zaboravili samo tako i da se to neće baš tako veselo i lijepo moći završiti.

Iako je jasno da priča ovog filma djeluje i više nego bizarno, uspio ju je Sabu fino složiti i ispripovijedati i djeluje to dosta stilizirano, pomalo nadrealno. Film je istovremeno i šokantan, brutalan i nasilan, a nekako nježan, poetičan i produhovljen. Zanimljivo je jedan kritičar nakon prikazivanja ovog filma u Berlinu istaknuo da "Mr. Long" izgleda kao da ga je snimio mutant Takeshi Miikea i Charlije Chaplina, no unatoč ovom naizgled nemogućem miksu, ovaj film na kraju čak i potpuno funkcionira kao cjelina. I to prvenstveno upravo zbog glavnog junaka, šutljivog ubojice / kuhara, koji kao da je ispao iz nekog od filmova Sergija Leonea te uopće ne komunicira riječima, već noževima. Bilo da sječe poriluk ili glave. Zabavno i neobično u svakom slučaju.

Primjedbe