SHOPLIFTERS (2018,JPN) – 7/10



Posljednji film uglednog japanskog filmaša Hirokazua Koreede možda je i pomalo iznenađujuće osvojio Zlatnu palmu na vjerojatno najprestižnijem filmskom festivalu u svijetu, Cannesu. No, Koreedin trijumf zapravo i nije neko pretjerano iznenađenje jer su i njegovi raniji filmovi prijašnjih godina bili vrlo blizu tome. Za jedan od ranijih filmova (Like Father, Like Son) dobio je Koreeda prije nekoliko godina nagradu žirija na istom festivalu, a još četiri puta njegovi su filmovi bili u konkurenciji za Zlatnu palmu. Sada je konačno stigao red i na ovog japanskog autora prepoznatljivog, pomalo kontemplativnog stila i sporog tempa koji pažnju obično posvećuje "malim", običnim ljudima i svakodnevnim temama iz života svoje zemlje. U njegovom fokusu nerijetko su obiteljski odnosi, disfunkcionalne obitelji, društveni gubitnici i marginalci koji inače rijetko koga zanimaju, a takav je slučaj i sa "Shopliftersima".

Ako "Manbiki kazoku", kako se naziva ova drama u originalu, možda i nije najbolji Koreedin film, svakako jest najuspješniji pošto je zaslužio nominacije i za Oscara, Baftu i za Zlatni globus. Na ideju za ovu priču Koreeda je došao još prije desetak godina, kad je i Japan upao u recesiju i kad se i ondje naveliko počelo isticati koliko u toj naprednoj zemlji ima ljudi koji žive u nevjerojatnoj bijedi i siromaštvu. Da ni u Japanu svima ne cvjetaju ruže mogli smo prije koji tjedan čitati i u našim medijima kad su prenijete vijesti da mnogi tamošnji penzioneri kradu po dućanima i trude se da budu uhvaćeni kako bi završili u zatvoru jer su troškovi života toliki da si ih ne mogu priuštiti. No, za razliku od japanskih penzića koji se očito trude biti uhvaćeni, ekipa iz Koreedinog filma tu je vještinu dotjerala do savršenstva.

Obitelj koja to zapravo i nije i sastoji se od muškarca, dvije mlade žene, starice i dječaka dobrim dijelom upravo i preživljava od krađa po dućanima. Doduše, tu je i penzija koju je baka naslijedila od muža. Jedini muškarac u ovoj ekipi Osamu (Lily Franky) nakon što ozlijedi nogu dobije otkaz na svom loše plaćenom poslu, a njegova žena Nobuyo (Sakura Ando) radi u praonici,  dok je mlađahna Aki zaposlena kao hostesa, no više je to posao striptizete u nekakvom bizarnom japanskom peep-showu. Tu je i dječak Shota, koji je sa Osamuom uvježbao rutinu krađe iz dućana, no zapravo svi su oni vični krađama, varanjima i sličnim muljanjima. Rutina u njihovim životima će se promijeniti kad u svoju neobičnu "obitelj" prime naizgled napuštenu četverogodišnju djevojčicu Yuri. Ekipa i malu uskoro počne podučavati tajnama zanata pa iako vrlo brzo saznaju da je njezina majka traži, oni je odluče zadržati u svom okruženju, a čini se da je maloj i bolje s ovakvom ekipom, nego s majkom koja je potpuno zanemaruje i ostavlja gladnu.

Iako je riječ o društvancu koje funkcionira s one strane zakona, ovu neobičnu ekipu gotovo je nemoguće ne voljeti i ne suosjećati s njima. Uspio je Koreeda uhvatiti perspektivu šireg društvenog konteksta i vrlo brzo nam postaje jasno zašto su se oni uopće našli u ovakvoj situaciji, iako, jasno, nitko ne može odobravati njihovo ponašanje. Tako se svi ti likovi koji se prema van predstavljaju kao obitelj, a ubrzo ćemo saznati da neki od njih doista i imaju mračnu prošlost, tješe da roba koju kradu po dućanima ionako nikome ne pripada pa nikome ne nanose štetu. Sve je dobro dok dućan ne bankrotira, govori Osamu ostatku ekipe, a snimio je Koreeda još jednu toplu, emotivnu, više gorku nego slatku humanističku priču za koju uopće ne čudi da je tako sjajno prihvaćena. 

Primjedbe