THE FRONT RUNNER (2018,SAD) - 7/10



Koliko se društvo promijenilo samo u posljednja tri desetljeća ili nešto manje, možda najbolje pokazuje ova povijesna politička drama o skandalu u koji se uvalio američki senator Gary Hart za vrijeme predsjedničke kampanje 1987. godine. Hart je tada bio glavni favorit da će dograbiti demokratsku nominaciju za predsjednika SAD-a i očekivalo se da će upravo on biti protukandidat republikancu Georgu Bushu starijem, dotadašnjem potpredsjedniku Ronalda Reagana, kojem je upravo završavao drugi mandat. Relativno mlad, elokventan, privlačan, svježih ideja, Hart se činio kao savršen kandidat za predsjednika, no čovjek se tijekom kampanje malo zaigrao i uhvaćen je u preljubu. Nije čovjek mislio da bi ga ta sitna neprijatnost mogla pretjerano koštati jer do tada i nije bilo uobičajeno da se mediji i javnost previše zanimaju za privatni život političara, no uskoro je ovaj političar iz Colorada na vlastitoj koži osjetio kako se vremena mijenjaju.

Film "The Front Runner" je po knjizi "All the Truth Is Out: The Week Politics Went Tabloid" režirao Jason Reitman (Juno, Thank You For Smoking, Tully, Up in the Air, Young Adult), sin poznaog redatelja Ivana Reitmana, autora komedija iz 80-ih kao što su "Istjerivači duhova" ili "Blizanci". I nije to klasični biografski film jer u njemu pratimo samo tri tjedna Hartove kampanje u kojoj je najveću pogrešku napravio kad je glumeći nekakvog pravednika pozvao medije i javnost da ga slobodno prate što radi i vikendima kad nije u kampanji. Taj su poziv ozbiljno shvatili novinari Miami Heralda, koji su ga uhvatili s ljubavnicom te objavili njihove fotografije i priču o preljubu kandidata. Bila je to priča od koje se Hart nije uspio oporaviti i svi njegovi napori da težište kampanje vrati na politička, ekonomska i ostala važna pitanja pala su u vodu jer je sve sada zanimala isključivo njegova avantura. Na kraju je čovjek odustao od kandidature, a ostalo je povijest.

Započela je era potpune selebritizacije i zakoračili smo u vrijeme u kojem je postalo važnije je li predsjednik ujutro posrao smeđe ili crno govno od toga što čovjek radi ili za što se zalaže. Pomalo je apsurdno da je Hart zbog preljuba bio potpuno osramoćen i morao se povući iz politike, dok aktualnom predsjedniku SAD-a brojni preljubi i eskapade s porno glumicama ne samo da nisu naštetili, već je dobrim dijelom zahvaljujući i tome čovjek i postao predsjednik. Hart je očito bio jedan od političara starog kova koji se nije uspio nositi s novim vremenima i činjenicom da je privatnost postala stvar prošlosti. Mislio je on da će javnost vrlo brzo zaboraviti na njegova šaranja i preljube i da ljude njegov privatni život neće previše zanimati, no čovjek se opasno prevario.

Okupio je Reitman ovdje i sasvim kvalitetnu glumačku ekipu predvođenu Hughom Jackmanom. On je utjelovio Harta, dok je Vera Farmiga njegova supruga, a možda i nedovoljno iskorišteni JK Simmons je njegov glavni savjetnik. I nema se tu što prigovoriti, priča je ovdje sasvim korektno ispričana, pomalo u stilu starijih filmova kao što su "Svi predsjednikovi ljudi", no najveći problem "The Front Runnera" je što skandal u koji je Hart upao potkraj 80-ih danas zapravo i ne djeluje kao skandal. Danas nam je postalo sasvim normalno da političari rade i puno gore stvari od preljuba, a Hart može žaliti što se nije rodio dvadesetak godina kasnije jer bi tada imao puno veće izglede da će postati američki predsjednik. 

Primjedbe