TRUE DETECTIVE 3 (2019,SAD) - 8/10



Stvarno se ne sjećam serije na koju sam se navukao kao onomad na "Pravog detektiva" kad je u siječnju 2014. godine krenulo emitiranje ove kultne krimi serije. Sjećam se tada da sam se budio prije posla samo kako bih što prije mogao pogledati novu epizodu i makar sam na kraju čak pomalo i bio razočaran nekako zbrzanim i relativno simplificiranim raspletom u posljednjoj sezoni i dalje mislim da je ta serija s nenadmašnim Woodyjem Harrelsonom i Matthewom McCounaghyjem jedan od najboljih televizijskih sadržaja ikada snimljenih. Jednako tako se ne sjećam kad sam se toliko razočarao u nekom od filmova ili serija kao što je to bio slučaj s drugom sezonom. Pretpostavljao sam da će to biti i kraj priče o "True Detectiveu", čak sam i mislio da bi to možda i bilo najbolje rješenje jer druga sezona s prvom nije imala ni najmanjih poveznica, a sada mogu reći da sam stvarno sretan što to nije bio kraj. Jer "Pravi detektiv" vratio se u velikom stilu. Bez puno mudrovanja i izmišljanja tople vode, a prokušani recept iz prve sezone sada je iz Louisiane premješten u Arkansas.

Naravno da treća sezona nije ni izbliza tako revolucionaran sadržaj kao što je bila prva sezona, no za mene to i nije toliko bitno jer je kreator cijele priče Nic Pizzolatto nakon neuspjelog eksperimenta s drugom sezonom očito shvatio da se dobitna kombinacija ne treba mijenjati. Po uzoru na prvu sezonu, radnja sada opet paralelno prati istragu dvojice detektiva u čak tri vremenska razdoblja. U 1980. godini detektivi Wayne Hayes (Mahershala Ali) i njegov partner Roland West (već pomalo zaboravljeni Stephen Dorff) istražuju slučaj nestanka dječaka i djevojčice. Deset godina kasnije slučaj se ponovno otvara, a treća fabularna linija događa se u sadašnjosti, kada su oba detektiva već na pragu sedamdesetih godina života, Hayes je čak i posve dementan, a slučaj se ponovno otkriva jer jedna televizijska ekipa kreće snimati true-crime dokumentarac o ovim nikad do kraja razriješenim zločinima.

Tu je i Hayesova supruga Amelia (Carmen Ejogo), koja je o toj istrazi napisala i true-crime krimi roman po uzoru na Capoteovo "Hladnokrvno ubojstvo". I opet imamo u središtu pažnje dva prava, okorjela detektiva koje očito do duboke starosti proganja slučaj kojeg nikada do kraja nisu uspjeli razriješiti i za koji su sigurni da skriva puno više od onoga što nudi službena verzija. Pizzolato je radnju i ovaj puta smjestio u jednu od pasivnih američkih saveznih država, sada u močvare na području Arkansasa, koje donekle čak i podsjeća na okruženje iz prve sezone. Ugođaj je i dalje mračan, atmosferičan, zlokoban i sve je to uspješno Pizzolato uspio prenijeti iz originalne priče, a i glavni detektivski dvojac ne zaostaje puno za legendarnim Rustom Cohleom i Martyjem Hartom. Priča je sada dobila i pomalo rasnu dimenziju jer su i detektiv Hayes, vijetnamski veteran te njegova supruga učiteljica i spisateljica afroamerikanci, a početkom 80-ih Arkansas baš i nije bio idealno mjesto za život za crnce.

Iako je Pizzolatto i ovaj puta kompletnih osam epizoda više manje napisao sam, u razradi priče pomogao mu je autor još jedne legendarne serije, David Miltch, kojem možemo zahvaliti na kultnom "Deadwoodu". Iako je bio plan da svih osam epizoda režira isti čovjek, baš kao što je svih osam prve sezone režirao Cary Joji Fukunaga, sada je Jeremy Saulnier (Blue Ruin, Green Room, Hold the Dark) odustao nakon što je snimio prve dvije epizode pa su posao režijski dovršili iskusni studijski redatelj Daniel Sackheim i sam Pizzolatto. Promjena režisera nije se zapravo nimalo osjetila, a iako se treća sezona po originalnosti i šoku koji izaziva ni slučajno ne može mjeriti s originalom, Pizzolatto je definitivno uspio u svojoj zadaći. Na okolnosti prilično slične onima u prvoj sezoni bacio je potpuno novu perspektivu i detektivi naizgled vrlo sličan slučaj istražuju iz potpuno drugog, nekako realističnijeg kuta. Iako je time serija defitinivno izgubila na mističnosti, okultnosti i misterioznosti, što je bila jedna od glavnih odluka druge sezone, kompletna priča i okruženje i sada su se pokazali i više nego zadovoljavajući, s pregršt preokreta i potpuno neočekivanih zapleta i raspleta.

Primjedbe