WHEN THE WAR COMES / AZ PRIJDE VALKA (2018,ČEŠ) - 8/10



Odmah nakon što je premijerno prikazan na festivalu u Berlinu, ovaj dokumentarac snimljen u češko – slovačko – hrvatskoj koprodukciji izazvao je velike kontroverze i polemike i počelo se postavljati pitanje je li njegov autor, češki istraživački novinar i dokumentarist Jan Gebert uopće trebao dati svojim protagonistima toliko pažnje. Jer «U slučaju rata» film je o o slovačkoj paravojnoj skupini po imenu Slovački branitelji, neobičnom društvancu mladih militarista koji se vikendima okupljaju po šumama i gorama i imaju vojne vježbe, a ubrzo vidimo kako se ovi «kinder naciji» pripremaju za rat do kojeg će kad tad doći. Glavni junak filma je mladić po imenu Peter, koji je upravo maturirao i upisao fakultet, očito je da on dolazi iz dobrostojeće obitelji, no umjesto da kao većina njegovih vršnjaka uživa u tim mladenačkim danima, pije, jebe i sve što već rade mladi, on je odlučio stvoriti paravojnu trupu koja s vremenom postaje sve brojnija, a ono što je najstrašnije od svega, njezin krajnji cilj nedvojbeno je stvaranje totalitarne zajednice.

Ono što me najviše šokiralo u ovom filmu koji djeluje i više nego nadrealno i čovjeku je teško za povjerovati da nešto slično uopće i postoji, a čovjek stvarno ne zna bi li im se smijao ili bi trebao strahovati od ove grupacije. Jer iako oni, barem za sada, još nemaju pravo oružje, već se koriste "školskim" kalašnjikovima i puškama koji su otpisani iz vojske i tko zna koji način su došli do njih, i više nego uznemirujuće djeluje saznanje da negdje u blizini postoji društvance koje paradira u uniformama, maršira gradom s oružjem u rukama i osigurava nekakve desničarske skupove i tradicijske manifestacije. Što je najgore od svega, bilo bi pogrešno ovu skupinu nazvati nekakvim neonacistima jer njihova ideologija je toliko zbrčkana i nedefinirana da vjerojatno ni sami nisu svjesni za što se zalažu. Kreće se to od nacionalizma i fašizma pa do nekakve panslavistike, tlapnji o zaštiti nacionalnog identiteta od sve većeg broja izbjeglica iz Azije i Afrike kojih se u Slovačkoj, baš kao i u Hrvatskoj, zadržalo vjerojatno dvoje ili troje, dok su ostali glavom bez obzira zgibali negdje zapadnije.

Ima tu nekih doista nadrealnih situacija kao što je ona u kojoj Peter i njegovi suradnici drže predavanje u osnovnoj školi i to s fantomkama na glavama i kalašnjikovima na ramenima, a nitko se na to ne obazire pa ravnateljica škole čak kaže da je sve to bilo OK jer je klincima bilo jako zanimljivo. Ili kad organiziraju ranojutarnji marš gradom u punoj ratnoj spremi, a policija pokraj njih prolazi kao da su navijači Intera iz Zaprešića ili neka slična bezazlena skupina. Na mene je ovaj film djelovao dosta uznemirujuće i unatoč tome što je svatko tko imalo bolje prati vanjsku politiku ili sveukupnu političku situaciju u Europi i svijetu svjestan da politički spektar polako, ali sigurno klizi sve više u desno i Europa kao da se ponovno počinje zatvarati i raspadati u male, zatvorene, samodostatne nacionalne zajednice koje za svoje neuspjehe krive neke druge, ipak je ovo situacija za koju je gotovo nemoguće povjerovati da se doista događa. Također, siguran sam da priča o glavnom protagonistu Peteru (iako imamo tu još nekoliko sporednih likova, odnosno njegovih najvjernijih suradnika od kojih jedan izgleda kao da ima 15 godina, što ga ne sprječava da zapovjeda četom u kojoj su i tipovi od 40 ili 50 godina koji ga bespogovorno slušaju) nije slučajno napravljena tako da podsjeća na priču o usponu Hitlera. Jasno da usporedbe između njegovih zloglasnih paravojnih SA trupa koje su se uzdigle 20-ih i 30-ih godina s ovim kinder nacijima možda jesu preteške i preuveličane, no sličnosti u svakom slučaju postoje.

Posebna je sličnost između Petera, koji je definitivno vrlo opasan i manipulativan tip i voli sebe i svoje društvo predstavljati kao nešto bezazleno, s Hitlerom, a kako film ide kraju ta sličnost postaje sve očitija. Tako si pred sam kraj filma Peter i slaže frizuricu kakvu je nosio Hitler, a zadnja scena izgleda kao da je precrtan jedan od Hitlerovih govora, dok junaku ovog filma fale samo oni smiješni brčići da bi bio isti svoj idol. Uz to što je tematika i više nego zanimljiva i što je ovaj film zbilja važan i relevantan s obzirom na današnju političku situaciju u svijetu, najviše me začudilo što su ti kinder naciji autoru dopustili da prikaže sve to što rade i predstavi ih u nimalo lijepom svjetlu. No, kao što kaže sam Peter, loš PR ne postoji jer je svjestan da bi i ovaj film mogao biti sredstvo za privlačenje novih regruta u njegovu paravojsku koja se u međuvremenu preobličila i u političku stranku. Ja se iskreno nadam da će ovaj film biti i poziv nekom slovačkom lugaru, vatrogascu ili policajcu da ih pošprica vodom i rastjera kad ih sljedeći put susretne negdje u šumi. A tko zna, možda je to već netko i učinio.

Primjedbe