A TANU / WITNESS (1969,MAĐ) - 8,5/10




Za snimanje ove neskrivene političke satire trebalo je u to vrijeme, potkraj 60-ih, imati jako puno hrabrosti u komunističkoj Mađarskoj, a iako je "Svjedok" financiran uz podršku tadašnjih vlasti i cenzora koji su brižno motrili što se snima, na premijeru je u Mađarskoj morao čekati više od desetljeća. Premijeru je ova nevjerojatno duhovita komedija, koja je i danas više nego aktualna, imala tek na festivalu u Cannesu 1981. godine, poslije čega je prikazana i u Mađarskoj. Ovaj film danas uživa kultni status u Mađarskoj i smatra ga se jednim od najvažnijih filmova u povijesti te zemlje, a u njemu se na nimalo skriven način kritizira i sprda komunistički režim u susjednoj nam zemlji krajem 40-ih i početkom 50-ih godina.

"A tanu", kako se naziva ovaj film u originalu, možda je i najbolja satira na račun komunizma koju sam ikada imao priliku vidjeti i stvarno nimalo ne čudi što je godinama film držan u ladici. Jer Bacso je na fascinantan i nevjerojatan način prikazao sve ono što ne valja u takvim totalitarnim sustavima i kako je staljinistički režim bio pogrešan iz razloga jer su na vodećim pozicijama bili potpuno nekompetentni i nesposobni ljudi. Radnja je smještena u razdoblje koje se u Mađarskoj po tadašnjem šefu komunističke partije Matyasu Rakosiju naziva Rakosijevom erom. On je od 1949. do 1956. godine bio apsolutni vladar Mađarske, koju je pokušao urediti po uzoru na Staljina i njegov Sovjetski savez. Za vrijeme njegove vladavine više od 350 tisuća mađarskih intelektualaca je bilo proganjano, a iako je 1953. godine čelnu poziciju načelno prepustio Imreu Nagyju i dalje je ostao generalni tajnik mađarske partije. Upravo je Rakosi bio jedan od onih koji su zazivali sovjetske tenkove kako bi se obračunali s Nagyjevim "desničarskim devijacijama", a to se i dogodilo 1956. godine.

U središtu priče ovog filma je prostodušni čoban Jozsef Pelikan, koji s brojnom obitelji skromno živi u mjestašcu na obali Dunava. Pelikan, koji je za vrijeme II svjetskog rata bio aktivan član partije u borbi protiv nacista, u problemima će završiti kad ga uhvate kako je ilegalno u podrumu kuće zaklao svinju kojom je planirao prehraniti obitelj. Kako je to bilo vrijeme kolektivizacije, on je svinju morao prijaviti i podijeliti, no zbog nestašice je na svojoj koži osjetio da ta distribucija baš i nije funkcionirala. Netko je čovjeka cinkao da je na crnjaka zaklao i rastrančirao svinju, a ubrzo je Pelikan zbog tog stravičnog zločina završio u zatvoru. No, ubrzo su komunistički aparatčici prepoznali Pelikanov potencijal i smjestili ga na važnu poziciju, bez obzira što ih je on upozoravao da je potpuno nekompetentan za nju i da je on samo priprosti čoban. Uskoro će Pelikan na svojoj koži saznati da uopće nije bitno što je istina i što je sam vidio, već je prava istina ono što mu netko kaže da je vidio.

Tako će u sljedećih nekoliko godina Pelikan biti premještan s pozicija kao što su direktor bazena, direktor instituta za uzgoj naranči, direktor zabavnog parka u zatvor i van, da bi na kraju bilo procjenjeno da je on savršeni svjedok u montiranom procesu protiv dojučer vodećeg partijskog funkcionera koji je pao u nemilost. "Svjedok" je i danas i više nego aktualan film i komedija apsurda kakva se rijetko može pronaći. Iako je, srećom, komunistički eksperiment sovjetskog tipa odavno postao povijest, ovaj je film i dalje i više nego aktualan jer po nekim pitanjima puno se i nije promijenilo. I dalje je na snazi stranački sustav klimavaca koji po vlastita mišljenja moraju ići u središnjice, uhljebničkog sustava u kojem su sposobnost i kompetentnost za određenu poziciju potpuno nebitni, već je bitna isključivo stranačka i rođačka pripadnost. Vrhunsku ulogu kao Pelikan ostvario je legendarni mađarski glumac Ferenc Kallai, a mnogi citati iz "Svjedoka" uskoro su uspjeli ući u svakodnevni život brojnih Mađara. 

Primjedbe