BEN IS BACK (2018,SAD) - 7,5/10


Pokazao se ovaj film kao potpuno ugodno iznenađenje, tim više jer sam na temelju kratkog opisa na IMDB-u "tinejdžer ovisnik neočekivano se na Badnje večer pojavljuje u svojoj obiteljskoj kući" pretpostavio da je riječ o još jednom filmu tipa nedavnog "Beautiful Boy". Kao i obično, moje pretpostavke su se pokazale potpuno promašene jer se ispostavilo kako "Ben Is Back" nije još jedna plačljiva i tugaljiva melodrama, već gotovo pa žestoka krimi drama. Ben je mladić koji je očito više puta izdao povjerenje obitelji, prvenstveno svoje majke Holly. Već više puta on je zbog ovisnosti završavao na rehabilitaciji, u komunama, u klinikama, no svaki puta on bi se iznova vraćao starim navikama.

Kad se Ben na Badnjak pojavi na vratima kuće u kojoj uz njegovu majku žive njegova sestra, očuh, polubrat i polusestra, obitelj mu daje rok od jednog dana kako bi im dokazao da se stvarno promijenio. U sljedeća 24 sata bit će on pod stalnim nadzorom brižne majke, koja se opečena ranjim iskustvima, pribojava da bi Ben svaku sekundu mogao iskoristiti da od nekuda izvuče špricu i čvakne se u venu. Iako dečko uvjerava sve da je to iza njega, nitko mu ne vjeruje i njegova pojava prijeti izazvati potpunog razdora u njegovu obitelj. No, kako je riječ o mladiću prilično mračne prošlosti koji je svima oko sebe nanosio samo bol, patnju i probleme, a o razmjerima koliko se duboko usosio za vrijeme svoje dilerske karijere, zapravo ni majka ne zna ništa, naći će se on, ali i cijela obitelj u ozbiljnoj opasnosti.

Julia Roberts kao Holly isporučila je ovdje još jednu kompleksnu i kvalitetnu ulogu, bez obzira što je pomalo teško povjerovati da bi netko mogao proći ono što je ona prošla sa svojim sinom u prošlosti, ali i sve ono što će joj Ben prirediti za vrijeme filma. Podjednako dobar je i mladi glumac Lucas Hedges (Manchester by the Sea, Three Billboards, Boy Erased) kao Ben, bez obzira što bih se dao kladiti da se ove uloge dokopao preko veze. Jer scenarist i redatelj ovog filma je njegov otac Peter Hedges, poznati američki pisac, dramatičar, scenarist i redatelj, koji se proslavio romanom "Što muči Gilberta Grapea?". Hedges je prema svom romanu sam napisao i scenarij za kultni film s Johnnyjem Deppom, Leonardom Di Capriom i Juliette Lewis, koji je režirao Šveđanin Lasse Hallstrom, a ubrzo je Hedges i sam počeo režirati filmove.

Snimio je Hedges definitivno film koji se ne uklapa u stereotipne drametine o djeci narkićima i njihovim roditeljima, već je "Ben is Back" mračna drama o odnosu majke i sina kakvog vjerojatno nitko ne bi poželio imati. Prepun je ovaj film iznenađenja i osim što na sjajan način prikazuje kako ovisnost samo jednog člana obitelji utječe i na ostale i podjednako ih uništava, postupno razotkriva i neočekivane mračne tajne iz prošlosti. Treba li takav tip uopće dobiti još jednu priliku za iskupljenje i do gdje uopće mogu ići granice strpljenja i vjere koje roditelji poklanjaju svojoj zabludjeloj djeci, samo su neka od pitanja koja postavlja Hedges u "Ben Is Back". Iako je prošao ovaj film prilično nezapaženo, definitivno bi na njega trebalo obratiti pažnju.


IMDB LINK

Primjedbe