DEADWOOD (2004-06,SAD) - 9/10




 
Posljednjih nekoliko godina televizijska produkcija ne samo da je sustigla, već bi se moglo govoriti o tome da je i prestigla film. Dok je samo prije 15 ili 20 godina glumcima s tzv. A liste gotovo ispod časti bilo nastupati u sadržaju koji se snimao za televiziju i ta je platforma obično služila kao odskočna daska mladim i još neetabliranim glumcima te nekim nekoć poznatim, a sada zaboravljenim glumcima slamka spasa, danas se ta situacija naveliko promijenila. Danas gotovo da nema glumca s iste te A liste koji nije glumio u barem jednoj televizijskoj seriji, a produkcije pojedinih televizijskih sadržaja često znaju koštati kao i najskuplji filmski blockbusteri. Najviše tome zasigurno je doprinijeo Netflix, on-demand TV platforma koja je revolucionalizirala televiziju, no u vremenima dok nešto poput Netflixa još nije bilo ni u primisli, apsolutni vladar televizijskih serija bio je HBO.

Sjetimo se samo serija s prijelaza stoljeća ili početka 2000-h kao što su "Obitelj Soprano", "Žica", "Oz", "Rim" ili "Združena braća", bio je to definitivno sadržaj kakav se do tada nije snimao u televizijskoj produkciji. Serije visoke kvaltete, sa sjajnim glumačkim ansamblima koje u pravilu i nisu ciljale na najširu publiku, već su zbog nasilja, prilično eksplicitnog seksa i(li) puno psovki obično imale i cenzorske oznake da baš i nisu primjerene za najmlađu publiku. Jedna od serija koje su u tom vremenu plijenile pozornost bila je i western serija "Deadwood" kreatora Davida Miltcha. Ova se serija čija je radnja smještena u gradić ili bolje rečeno kamp Deadwood na području današnje američke savezne države Južne Dakote 70-ih godina prošlog stoljeća stilski potpuno uklopila u tadašnji trend, a najveći dio likova zasnovan je na stvarnim ljudima koji su živjeli ili prolazili kroz to mjesto.


I dok za revolveraše Wyatta Earpa ili Wild Billa Hickoka te poduzetnika Georgea Hursta više manje svi znamo da su stvarno i živjeli, proučavanjem povijesti ovog mjesta, Miltch je naletio i na zanimljive likove kao što su Seth Bullock, Al Swearengen, Charlie Utter ili E. B. Farnum. Naravno da je dobar dio priče koja se vrti oko života ovog mjesta fikcionalna, no Miltch je iskoristio i neke stvarne događaje koje je pronašao u dnevničkim zapisima iz Deadwooda iz tog razdoblja, kao i iz sačuvanih novinskih članaka. Jasno da je dobar dio likova fikcionalan, no kroz priču o ovom živopisnom mjestu na samoj granici s indijanskim teritorijem Miltch je uspio napraviti i fantastičnu studiju društva i pokazati kako se civilizacija doista rađa iz kaosa.

Jer u prvom trenutku kad upoznajemo Deadwood, ondje doista vlada kaos. Cinični svodnik i vlasnik bara Al Swearingen (genijalni Ian McShane) ima gotovo apsolutnu vlast nad kampom i ništa se ondje ne može dogoditi bez njegovog odobrenja. No, ubrzo on dobiva ne samo konkurenciju u podjednako pokvarenom i podlom vlasniku rivalskog bordela Cyu Tolliveru (Powers Boothe), već će kasnije ondje izbiti i prava borba za preživljavanje kad se u Deadwoodu pojavi pohlepni industrijalac George Hearst. Njega će ondje privući zlatna žila pronađena u blizini Deadwooda zbog koje je uostalom i osnovan ovaj kamp (danas gradić na samom zapadu Južne Dakote s nešto više od tisuću stanovnika).

Iako je riječ o seriji smještenoj na najiskonskiji divlji zapad na kojem još nema zakona i u kojem je potpuna anarhija, priča "Deadwooda" pomalo podsjeća na zaplete šekspirijanskih djela u kojima svi spletkate protiv svih, manipuliraju jedni drugima i trude se na sve moguće načine ostvariti svoje planove. Jedna od najvećih odlika ove serije je što su praktički svi glavni likovi napravljeni izvrsno i svi oni imaju svoju priču koja je duboka i njihovo ponašanje ima svoju pozadinu. Čak i oni koji u početku djeluju kao najgori gadovi i nezamislivi zločinci s vremenom će dobiti svoju ljudsku stranu. I danas je ova serija iznimno cijenjena i nalazi se na među najboljih 80 serija svih vremena na IMDB-u, uspjela je osvojiti i jedan Zlatni globus (McShane za najboljeg glumca), a krajem svibnja očekuje nas i filmski nastavak serije te ćemo saznati što se s ovom živopisnom ekipom dogodilo desetak godina kasnije. 

Primjedbe