FINDING STEVE MCQUEEN (2018,SAD) - 6,5/10


Kad sam vidio tko je režiser ovog filma, a riječ je o tipu imena Mark Steven Johnson, malo je nedostajalo da odustanem od gledanja ove krimi komedije čija je radnja smještena u 1972. godinu. Gospodin Johnson potpisnik je dva ponajveća treša koja sam ikada gledao, "Ghost Ridera" u kojem je Nicholas Cage motorist kojem gori glava, a drugi je "Killing Season" u kojem je John Travolta nekakav ratni zločinac iz Bosne, dok je Robert De Niro američki veteran koji ga hvata. Bila su oba ova filma bolna iskustva, gledljiva jedino iz nekih mazohističkih poriva i zato što čovjek jednostavno ne može vjerovati da je moguće snimanje tako groznih, jezivih i katastrofanih, potpuno besmislenih filmova. "Finding Steve McQueen" srećom pa ne spada u tu kategoriju ultimativnog treša, štoviše, čak je to i simpatična krimi komedija, no Mark Steve Johnson opet se potrudio glavnu ulogu povjeriti još jednom izrazito iritantnom mi tipu.

Taj tip je Travis Fimmel, australski glumac zbog kojeg sam između ostalog nakon prve sezone prestao gledati kvazipovijesni seriju "Vikinga", a nastavio se Fimmel jednakim žarom prenemagati i u ovom filmu. Očito Johnson ima problem da ne zna ili ne može od svojih glumaca izvući da djeluju prirodno ili normalno, možda ih čovjek potiče da budu takve karikature, tko će ga znati, no tog Fimmela jednostavno ne mogu prožvakati. A Fimmel je ovdje Harry Barber, sitni lopov iz gradića u Ohiju, koji je opsjednut poznatim američkim glumcem Steveom McQueenom, što i ne čudi jer je radnja filma smještena u 1972. godinu, u vrijeme kad je McQueenova slava bila na vrhuncu. Na vrhuncu je tada bio i američki predsjednik Richard Nixon, koji će ubrzo morati odstupiti zbog afere Watergate.

Barber se trudi i fizički izgledati poput McQueena, stalno je u problemima jer učestalo krade brze aute kakve McQueen vozi u svojim filmovima, a dodatno će u probleme upasti jer je njegov ujak Enzo (William Fichtner) ne samo vlasnik radionice u kojoj je Barber zaposlen, već je i šef bande pljačkaša banaka. Nakon što Enzo dobije informaciju da se u ne posebno čuvanoj banci u Kaliforniji skriva Nixonov crni fond vrijedan 30 milijuna dolara, lako je za pretpostaviti da će se odlučiti baciti u akciju. Okupit će Enzo ekipu bandita, u kojoj će uz Barbera biti i njegov brat, vijetnamski veteran i još nekolicina najblaže rečeno osebujnih tipova za koje bi čovjek teško povjerovao da mogu opljačkati i lokalnu čevapđinicu. No, bez obzira što ova banda djeluje prilično nesposobno, krenut će oni u ovu akciju, a za petama će im cijelo vrijeme biti inspektor FBI-ja Howard Lambert (Forest Whitaker).

Već u uvodnoj špici saznajemo da je snimljen ovaj film po istinitim događajima i da je ovo društvance doista i postojalo, no ne treba sumnjati da je mnogo toga ovdje dramatizirano. Definitivno je imala ova priča i puno više potencijala i u svakom slučaju se iz ove priče moglo izvući i nešto više, no i ovako je "Finding Steve McQueen" solidna krimi komedija koja ni u ludilu ne spada u vrh "heist" filmova, no isto tako ne ide u istu rečenicu s gore spomenutim užasima koje je Johson ranije snimao.
 

Primjedbe