HOLIDAY (2018,DAN) - 6,5/10


Ova prilično netipična krimi drama za dansku kinematografiju (da budem precizniji "Holiday" je snimljen u dansko - nizozemsko - švedskoj koprodukciji) premijeru je imala na Sundanceu 2018. godine, dok je u izboru za danski film godine imala i tri nominacije (najbolji film, glavna glumica i sporedni glumac). Bio je to i redateljski debi mlade švedske filmašice i koautorice scenarija za zanimljivi švedski "Border" Isabelle Eklöf, a prema ovom filmu da se zaključiti da su joj uzori prije Austrijanac Michael Haneke i grčki čudni val, nego skandinavski filmaši kao što su Bergman, Von Trier ili Vinterberg. Snimila je Eklöf potpuno neobičan film u kojem gledatelju dugo vremena uopće nije jasno tko su i što su svi ti likovi koji su se okupili na odmoru u vili negdje u Turskoj i na koji je način ta skupina završila zajedno.

Među njima je i Sascha (Victoria Carmen Sonne), djevojka koja izgleda da nema više od 20 godina te u početku mislimo da ona stiže na odmor s društvom njenog puno starijeg ljubavnika Michaela. Od samog početka je jasno da s tom ekipom od desetak ljudi nešto ne valja i Sascha se tu nekako ne uklapa jer vrlo brzo ona počne flertovati i s drugim tipovima u ljetovalištu, praktički pred nosom svom bogatom ljubavniku. Već u startu je jasno da odnos između njih dvoje baš i nije uobičajen (ne mislim tu na razliku u godinama, to je bar danas nešto sasvim normalno), a lako je za pretpostaviti da nitko od ovog društva nije srednjoškolski profesor, radnik u ljevaonici ili valionici pilića, već da se bave nekim mutnim poslovima koji su im omogućili prilično lagodan život.

I iako na prvu Sascha možda djeluje kao tipična sponzorušica koja je uspjela zgrabiti svog 40+ bogataša koji će joj kupovati dijamante i dizajnersku odjeću, shvatit ćemo vrlo brzo da je njihov odnos ipak ponešto drukčiji. Definitivno se može reći da se njihov odnos koliko od uznemirujućeg fizičkog, podjednako sastoji i od psihološkog nasilja, jasno sa čije strane, no daleko od toga da je i Sascha nevinašce. Riječ je o jednom od onih filmova koji se sporo vuku, koji čak pomalo i iritiraju gledatelja sa svojim polaganim otvaranjem karata i koji ga tjeraju da nekoliko puta promijeni mišljenje o kompletnoj situaciji da bi na kraju eskalirao u šokantnoj završnici. "Holiday" je definitivno jedan od onih provokativnih, kontroverznih filmova o kojima čovjek razmišlja još neko vrijeme nakon što ih je pogledao.
 
IMDB LINK

Primjedbe