LET THE CORPSES TAN (2017,FRA) – 7/10


Ovaj stilizirani akcijski krimić ili bolje rečeno moderni western čija je radnja smještena u ruševine srednjovjekovne tvrđave na Korzici mogao bi zadovoljiti apetite onih koji vole pomalo avangardni, moderni i nadrealni filmski izričaj. Helene Cattet i Bruno Forzani filmski su, ali i životni partneri iz Francuske, koji su se upoznali za vrijeme studija u Bruxellesu i vrlo brzo su zajedno krenuli snimati filmove, a redom su to postmodernistička ostvarenja u kojima su davali hommage ili pak parodirali određene filmske pravce. Nakon što su s debitantskim filmom «Amer» i sljedećim «The Strange Colour of Your Body's Tear» odali počast talijanskom giallo hororu / trileru, sada su se prebacili na špageti western jer posve je očito da je njihov posljednji film eksplicitna posveta tom žanru i njegovom najpoznatijem autoru, Sergiju Leoneu. Neke scene iz «Let the Corpses Tan», posebno na samom početku, kao da su preslikane iz «Za šaku dolara», «Za dolar više» ili «Dobar, loš, zao» pa čak i muzika podsjeća na legendarni Morriconeov score iz tih filmova. Imamo tu krupne planove lica i dijelove lica, no kako je riječ o autorima koji očito na film prvenstveno gledaju kao vizualni medij tako i «Let the Corpses Tan» izgledaju kao da ga je snimio neki modernistički, avangardni avatar Sergija Leonea, kojem je na trenutke u pomoć priskočio podjednako legendarni čileanski nadrealist Alejandro Jodorowsky.

U središtu priče ovdje je banda koja je upravo ukrala 250 kilograma zlatnih pologa. Zlato je ova bizarna ekipa odlučila pohraniti kod umjetnika koji se nastanio u srednjovjekovnim ruševinama, a kod njega se baš u to vrijeme u gostima nalazi i avangardna slikarica. Da situacija bude bolja, upravo je ovaj trenutak za dolazak u posjet svom bivšem mužu odlučila izabrati i njegova bivša supruga, a ona se put Korzike zaputila s njihovim djetetom i dadiljom. Dok banditi smišljaju plan kako na siguran način zbrisati sa zlatom s otoka, policija im je uspjela ući u trag, nakon čega se ovaj film pretvoriti u pravi revolveraški obračun u kojem praktički svatko želi zlato zadržati za sebe i prevariti ostatak ekipe.

Pokazao se ovaj film kao jedan od onih zabavnih, otkačenih, prilično nasilnih i bizarnih filmova u kojima se svako malo moraš priupitati što se to sada događa, no Cattet i Forzani su se definitivno predstavili kao zanimljivi autori s izuzetnim i prepoznatljivim stilom. Scenarij za ovaj moderni western / akcijski krimić napisali su prema krimi romanu poznatog francuskog pisca Jean-Patricka Manchettea, tipa koji je tijekom 70-ih i 80-ih ponovno popularizirao krimiće u francuskoj književnosti, a «Leševi na suncu» bio je i prvi roman koji je napisao. Baš kako su stilski njegovi romani bili prilično nekonvenvionalni u tom žanru, tako i ne čudi da je upravo ovaj dvojac odlučio ekranizirati njegovo djelo. Riječ je o filmu koji definitivno neće biti po svačijem ukusu, no oni koji vole pomalo nekonvencionalan i svjež sadržaj mogli bi u ovom ludom akciću prilično uživati.

IMDB LINK

Primjedbe