SLAUGHTERHOUSE RULEZ (2018,GBR) - 5/10





Simon Pegg i Nick Frost proslavili su se početkom stoljeća komedijama i parodijama kao što su "Shawn of the Dead", "Hot Fuzz" ili "The World's End", filmovima koje je režirao Edgar Wright, a "Slaughterhouse Rulez" bio je i prvi film koji je snimila njihova producentska kuća "Stolen Picture". Pegg i Frost ovaj puta maknuli su se u epizodne uloge, baš kao i Michael Sheen i Margot Robbie, a u prvi su plan gurnute neke mlade nade britanskog filma kao što su Asa Butterfield, Finn Cole i Hermione Corfield. Režije se pak prihvatio Crispian Mills, čovjek poznatiji kao frontmen britanskog indie benda "Kula Shaker", a rezultat svega toga je jedna slabašna, ne pretjerano duhovita horor parodija kojom se pokušalo surfati na valovima uspjeha prijašnjih filmova, no prilično bezuspješno.

Dobili smo jednu potpuno stereotipnu kombinaciju horora i komedije, čija se radnja odvija u internatu Slaughterhouse. Ova drevna škola ime je dobila po nekom srednjovjekovnom junaku, a događaju se ondje klasične situacije kao u svim filmovima koji se zbivaju u internatima. Stariji učenici maltretiraju mlađe, profesore to previše i ne dira, a jedina je novost što je u ovom slučaju škola dio zemljišta iznajmila kompaniji koja frackingom pokušava doći do nafte. No, tom tehnikom kojom se i na područjima gdje plina i nafte baš i nema ubrizgavanjem raznih kemikalija u zemljinu koru umjetno potiče stvaranje ugljikovodika, kompanija je uspjela probuditi i neke sile koje su stoljećima zarobljene duboko pod zemljom. Tu će se naći i nekakva skupina boraca za zaštitu prirode, a svi će oni na kraju morati zajedno raditi ukoliko žele sačuvati žive glave.

Parodiraju se ovdje (uglavnom loše i jadno) neki poznati filmovi kao što su "Apokalipsa danas" ili "Alien", vjerojatno još i neki koje nisam uspio uhvatiti, no rezultat svega toga je dosta tanak. Ima tu jako malo, gotovo ništa, barem u mom slučaju, prilika za smijeh, a Pegg, Frost, Sheen i Robbie ovdje su više poslužili kao marketinški mamac za publiku, no što su njihove uloge posebno bitne. Sve to djeluje dosta nedorečeno, nepovezano, kao da je dobar dio likova samo nabacan unutra bez posebnog smisla ili potrebe, a iako se pokušalo zafrkavati na račun gospodarsko - političke situacije u Velikoj Britaniji (kao kompanija za fracking da bi Englezi mogli biti gospodarski neovisni), nije se to pokazalo pretjerano duhovitim. 

Primjedbe