SNOWFALL (2017-23,SAD) - 8/10



Možda i pomao u sjeni daleko poznatijeg i daleko uspješnijeg "Narcosa" nekako mi se do sada potkrala još jedna serija o nastanku i razvoju narko - scene. Za razliku od "Narcosa", gdje smo u početku pratili narko scenu u Kolumbiji da bi se potom prebacili u Meksiko, "Snowfall" prati epidemiju crack - kokaina u Los Angelesu u prvoj polovici 80-ih godina prošlog stoljeća. Također, dok su događaji koje prikazuje "Narcos" više manje stvarni i u njemu pratimo živote stvarnih ljudi, "Snowfall" je serija s fikcionalnim likovima, ali situacija i događaji koji su opisani, relativno su stvarni i vjerojatno su se tako nekako i odigrali. Dok je "Narcos" događaje opisivao pomalo u dokumentarističkom stilu, pokušavajući se što više držati činjenica i događaje opisivati doista kako su se oni i dogodili s minimalnim dramatiziranjima, "Snowfall" naracijski više podsjeća na legendarnu "Žicu" te se pričom o pojavi cracka bavi sveobuhvatno, iz više uglova i kroz nekoliko u početku nepovezanih glavnih likova.

Naravno da ove usporedbe sa "Žicom" treba shvatiti uvjetno jer rijetko se koja serija prije ili poslije određenom tematikom bavila tako temeljito i dubinski je obradila, ali posve je jasno kako su autori "Snowfalla" jasan uzor imali upravo u "Žici". Inače, kreator "Snowfalla" je poznati afroamerički filmaš iz Los Angelesa John Singleton, čovjek koji se još 1991. godine predstavio krimi dramom "Boyz n the Hood" za koju je bio nominiran i za Oscara za najboljeg redatelja i scenarista te je postao prvi afroamerikanac ikada nominiran za režiju, a sa 23 godine bio je najmlađi redatelj ikada nominiran za Oscara. Kasnije nije ponovio takav uspjeh, no i dalje je većinom snimao filmove o problematici afroameričke zajednice u Los Angelesu, a i jedan od glavnih likova "Snowfalla" kao da je ispao iz "Boyz n the Hood".

On je 19-godišnji crnac iz siromašne četvrti po imenu Franklin Saint (Damson Idris), na početku naizgled naivni klinac, čija će se priča kasnije pretvoriti u gotovo afroameričku "Scarface" priču. Druga narativna linija prati meksičkog hrvača Gustava "El Osa" Zapatu (Sergio Peris - Mencheta) i nećakinju meksičkog krimi-šefa Luciu Villanuevu (Emily Rios), koji će se pokušati izdići i započeti svoj biznis s kokainom, dok u trećoj pratimo priču agenta CIA-e Teddyja McDonalda (Carter Hudson). On će preko izraelskog trgovca oružjem i kolumbijskih kartela doći do gerilca iz Nikaragve te postati glavni snabdjevač droge za tržište Los Angelesa i preko njegove priče pokušava se prikazati kako je američka vlada doista dijelom i bila odgovorna za poplavu kokaina u Americi početkom 80-ih godina i kako se novcem od droge kupovalo oružje za kuhanje brojnih ratova i državnih udara.

Od svih droga crack je posebna priča jer je kokain do početka 80-ih obično bio droga za bogate, ponajviše bijelce koji su si je mogli priuštiti. No, u ovoj seriji vidimo na koji način je jedna takva skupa droga uspjela postati i dostupna siromašnoj populaciji crnaca i latinosa, koji su se do tada morali zadovoljavati s travom. Mlađahni Franklin tako će postati prvi u Los Angelesu koji će se dokopati recepture za crack, sintetiziranog kokaina za pušenje te će ta "nova" droga pod njegovim patronatom ubrzo preplaviti ulice LA. Naravno da će recept za crack uskoro postati vrlo tražena roba i oko njega će se sukobljavati više kriminalnih organizacija, a sve će se to odvijati pod kontrolom vlade. Dodatni plus "Snowfalla" je što sasvim dobro prikazuje društveni kontekst vremena u kojem se radnja zbiva i što su okolnosti prikazane na zadovoljavajući način. 

I u trećoj, četvrtoj pa i petoj, šestoj sezoni nastavljamo u istom tempu i tonu te je "Snowfall" i dalje iznimno zabavna i zanimljiva serija. Bez obzira što je u razdoblju između druge i treće sezone preminuo jedan od kreatora ove serije John Singleton, njegovi nasljednici i dalje se drže očito dobitne formule. Kokain i crack i dalje su po svuda na ulicama Los Angelesa, a Franklin nastavlja uspon na kriminalnoj ljestvici, no jasno da to baš neće ići tako lako. Nije ovo jedna od serija koje se možda ističu posebnom originalnošću i inovativnošću i definitivno ne spada u uzak krug ponajboljih sadržaja posljednjih godina te se povremeno možda čini da se priča vrti u krug, no i dalje "Snowfall" serija s kojom ljubitelji kriminalističkih priča ne mogu pogriješiti, a u šestoj i posljednjoj sezoni konačno smo dobili zaključenje cijele priče. 

Primjedbe