THE HOLY MOUNTAIN (1973,MEX) - 10/10


Čileanac Alejandro Jodorowsky posebna je filmska biljka i filmove koje je ovaj još uvijek živi avangardni umjetnik rođen 1929. godine snimio nemoguće je usporediti s bilo čime drugim. Jodorowsky je tu definitivno svijet za sebe i od početka je ovaj mistik s očitim mesijanskim kompleksom film smatrao puno većim medijem od puke tvorince zabave. Za Jodorowskog je film bio svojevrsno transcendentalno iskustvo, a svoju viziju poimanja svijeta daleko najuspješnije je prenio u kultnom filmu koji je premijerno prikazan 1973. godine na festivalu u Cannesu. "Svetu planinu" je gotovo nemoguće opisati u klasičnom filmskom smislu jer nešto što se u prosječnom filmu naziva radnjom ili fabulom, ovdje je manje važno. Na prvom mjestu ovdje je neponovljivo, gotovo pa spiritualno iskustvo ili putovanje nadrealnim svijetom iz fantazije izuzetnog autora koji svijet gleda potpuno drukčijim pogledom od ostalih ljudi.

Na kompletnu "Svetu planinu" može se gledati i na kao alegoriju na svijet i društvo, koja je danas podjednako aktualna kao što je bila kad je snimljena prije gotovo pola stoljeća. Inspiraciju za ovu nadrealnu fantaziju Jodorowsky, koji je film napisao i režirao, ali i odglumio glavnu ulogu, montirao, skladao glazbu, izradio scenografiju i kostime, pronašao je u nadrealističkom romanu "Mount Analogue" Renea Daumala. Jodorowsky je sam odglumio ulogu mističnog alkemičara koji navodno poznaje tajnu vječnog života, a ostatak likova, među kojima su i Lopov (koji neodoljivo podsjeća na Isusa Krista) i sedam moćnih ljudi koji predstavljaju sedam planeta utjelovili su redom anonimni i manje poznati glumci. Sve njih je Jodorowsky uoči i tijekom snimanja filma u Meksiku poticao da uzimaju LSD i halucinogene gljive kako bi došli na razinu koju je on tražio, a naravno da je autor sam isto to činio.

Zato i ne čudi što "The Holy Mountain" i izgleda kao psihodelični trip i putovanje neotkrivenim područjima ljudske svijesti. Bilo je to vrijeme kad je Jodorowsky, prema vlastitom priznanju (koje zapravo i nije bilo potrebno jer sve je i više nego vidljivo u ovom filmu) eksperimentirao s brojnim halucinogenim drogama, a istovremeno je istraživao i brojne istočnjačke religije i kultove kao što su budizam, hinduizam, islam i kabala. Kad se tome pridoda i kršćanstvo, čije je elemente također inkorporirao u svoje nadrealističko remek-djelo, onda je lako za pretpostaviti da je "Sveta planina" film koji nadilazi poimanje ljudske mašte.

Kako je po političkim pogledima Jodorowsky tada bio anarhist, svemu tome treba pridodati i subverzivnu kritiku ne samo kapitalizma, već i cjelokupnog zapadnog svijeta od zapadnjačkog otkrivanja Amerike (čuvena scena s kameleonima i žabama) pa sve do danas. Ovaj je film nevjerojatna subverzija i provokacija na više razina, a iako manjim dijelom zbog svoje tematike, a većim zbog neprilagodljivog i beskompromisnog autorovog karaktera, zbog kojeg je jako teško surađivao s drugima i pristajao na kompromise i tuđe sugestije, "Sveta planina" nije imala planiranu distribuciju i promidžbu. Baš kao i njegov raniji film, nadrealistični western "El Topo", i "Sveta planina" je bila ponoćni klasik, a jedni od producenata bili su George Harrison i John Lennon iz "Beatlesa", koji su bili veliki fanovi njegovog lika i djela.

Sljedeći projekt ovog romanopisca, pjesnika, dramatičara, esejista, filmskog i kazališnog redatelja, glumca, producenta, montažera, autora stripova, glazbenika, kompozitora, filozofa, lutkara, pantomimičara, psihologa, psihoanalitičara, dizajnera, slikara, kipara i duhovnog gura trebala je biti ekranizacija SF romana "Dina, pješčani planet". Nažalost, u ovom slučaju preambiciozni Jodorowsky nikada nije uspio realizirati svoju viziju i taj film nikada nije snimio te se od tog neuspjeha nikada i nije oporavio. No, zato je "The Holy Mountain" ostao njegovo najsupjelije filmsko remek-djelo i film koji danas uživa kultni status u kojem je svoju viziju i svoj pogled na svijet uspio zapakirati u i za današnje poimanje nevjerojatno kontroverznu nadrealističku fantaziju kakva ni prije, a ni poslije nije snimljena.

 

Primjedbe