TROTSKY (2017,RUS) - 7/10



Leon (Lav) Trocki jedna je od najkontroverznijih osoba u ruskoj povijesti, revolucionar koji je za vrijeme Sovjetskog saveza bio prilično tabuiziran nakon padanja u nemilost gospodara života i smrti Staljina, a ova raskošna, skupocjena mini-serija od osam epizoda pokušava dokučiti tko je zapravo bio ovaj tip ubijen u Meksiku 1940. godine. Ako je vjerovati autorima ove serije, Trocki je bio gotovo pa rock'n'roll zvijezda, kakvim ga je vidio i jedan od producenata ove ruske serije Konstantin Ernst.
-Pogledajte samo te posebno dizajnirane naočale, kožnu jaknu i blindirani vlak kojim je putovao Rusijom za vrijeme građanskog rata i imate gotovo pa pravu cyberpunk priču. Mislili smo da bi zbog toga njegov lik mogao biti zanimljiv i shvatljiv i mlađoj publici, a ne samo onima nešto starijima - rekao je za britanski "Guardian" Ernst, a meni se nekako čini da je upravo u tome što "Trotsky" glavinja između ozbiljne dramske serije u kojem pokušavamo dokučiti njegove motivacije i akcijskog spektakla u kojem je sveden gotovo na nekakvog sovjetskog superheroja i najveći problem ovog serijala.

Već nakon nekoliko uvodnih minuta posve je jasno da je riječ o modernom sadržaju kojim se definitivno pokušala privući i zainteresirati mlađa publika koja o Trockom vjerojatno ne zna ništa ili zna jako malo. Tako u toj uvodnoj sceni Trocki baulja blindiranim vlakom u kožnoj jakni s pištoljem u rukama, a uz njega je lijepa, mlada žena koja puši cigaretu preko cigaršpica i čita poeziju. U jednom trenutku ona skine svu odjeću sa sebe, Trocki skoči na nju i u stilu Rocca Siffredija je fino "natambura" u svim pozama, poslije čega izlazi iz vlaka i drži vatreni govor crvenoj armiji koja je usred građanskog rata s buržujskim i monarhističkim postrevolucionarnim snagama. Dok on baca parole koje sve zna napamet, rekao bi Pervan, iza njega se iz vagona proteže ta vatrena crnka s novom cigarom među jarko crveno našminkanim usnama i u odjeći tipičnoj za neku buržujku, a ne neku revolucionarku.

I nije vatrena crnka jedina koju će šarmer Trocki baciti na patos, vidimo ovdje da će na njegove draži pasti i meksička slikarica Frida Kahlo (dobro, s njom je Trocki navodno i stvarno imao aferu tijekom egzila u Mehiku), a radnja ove serije konstantno skače iz razdoblja u razdoblje i u različite periode života ovog revolucionara. Vidimo ovdje kako si je ruski Židov koji se 1879. godine rodio kao Lev Bronstein nadjenuo "umjetničko" ime, vidimo kako je još od početka 20. stoljeća bio vodeća ličnost u ruskom revolucionarnom pokretu i vidimo kako je od početka imao trzavice s Lenjinom. Vidimo i kako je Trocki zapravo bio glavni ideolog partije i komunističke revolucije, kako je izgledala ta kasnija bratoubilačka borba za prevlast među sinovima revolucije. I taj je dio za mene bio daleko najzanimljiviji dio ove kompromisne, ali sve u svemu solidne serije o jednoj zanimljivoj povijesnoj osobi koja je 20-ih godina postala sinonim za izdajnika i crvena krpa za sve staljiniste.

Trockog je u ovoj seriji utjelovio vjerojatno najpoznatiji aktualni ruski glumac Konstantin Habenski, a i u ostalim ulogama možemo vidjeti mnoge poznate face. Iako ima "Trotsky" jako puno mana, zapravo je riječ o možda i najboljem i najzanimljivijem igranom sadržaju vezanim uz Oktobarsku revoluciju i za to nestabilno vrijeme prevrata koji sam imao priliku gledati posljednjih godinaa. Jasno da je vrlo upitno koliko je ova serija zapravo povijesno točna jer je mnogo toga za potrebe ovakve dinamične, akcijske serije moralo biti izmijenjeno, a s obzirom da je seriju radila ruska državna televizija, također je upitno koliko je cijela priča frizirana. Posve je jasno kako je Trocki bio i više nego kompleksna, čak i kontradiktorna ličnost, a koliko su dobro njega, okolnosti i ostale povijesne ličnosti s početka 20. stoljeća prikazali, najbolje ćete prosuditi sami.



Primjedbe