YOUNG FRANKENSTEIN (1974,SAD) - 9/10


 

Mel Brooks jedan je od najvećih američkih majstora komedije, a parodija na jedan od najpoznatijih klasika horora, "Frankensteina" i danas se, uz "Producente" i "Blazing Saddles" smatra njegovim najuspješnijim filmom. Sam Brooks je sa "Mladog Frankensteina" više puta istaknuo da je to njegov najbolji film, no za ovu kultnu parodiju prvenstveno treba zahvaliti još jednom legendarnom komičaru, Geneu Wilderu. On je početkom 70-ih došao na ideju snimanja parodije na poznatu priču Marry Shelley o Frankesteinu i njegovom čudovištu, a tijekom snimanja "Blazing Saddles" iznio je svoju ideju Brooksu. Ideja o snimanju još jednog u nizu filmova s ovom tematikom, u početku i nije pretjerano oduševila Brooksa, no na kraju se zainteresirao za priču o unuku slavnog doktora Frankensteina, koji se srami svog poznatog pretka i ne želi imati nikakve veze s njim pa je zato i promijenio prezime.

Dvojac je uskoro osmislio i scenarij, a Wilder je još i prije no što su na njemu počeli raditi, znao da u filmu moraju biti Marty Feldman kao grbavi pomoćnik Igor te Peter Boyle kao čudovište koje će stvoriti Frankenstein. Naravno da je glavnu ulogu Wilder sačuvao za sebe, a njihov je film vrlo brzo postao veliki hit na blagajnama zaradivši gotovo stotinu milijuna dolara te i danas uživa kultni status među fanovima komedije. Uz to, Brooks i Wilder su zaslužili i nominaciju za Oscara za najbolji scenarij po ranijem književnom predlošku, a bio je to i jedini film koji je Brooks snimio u crno-bijeloj tehnici. I ne samo to, kako bi parodija na horore iz 20-ih i 30-ih godina bila što autentičnija i što sličnija originalnim predlošcima korišteni su i brojni predmeti koji su kreirani za originalne filmove, dok je i stilski film snimljen da izgleda kao da je nastao u tom periodu, a takva je i montaža.

Vjerujem da je Brooks sa svojim prepoznatljivim stilom humora i više nego dobro poznat mnogima, a njegove igre riječima, ismijavanje iz poznatih situacija iz klasičnih filmova, pomalo "prljave" i proste zafrkancije, koje se danas i ne doimaju toliko prljavim ili prostim, sjajno funkcioniraju i u "Mladom Frankensteinu". Iako je očito da su Brooks i Wilder neke štoseve pokupili i iz drugih filmova (najočitiji je primjer žandara s umjetnom rukom koju ne može kontrolirati, a nešto slično smo već vidjeli u genijalnom Kubrickovom / Sellersovom "Dr. Strangeloveu"), iz svima već poznate i prilično otrcane priče o slavnom znanstveniku i njegovom stvorenju, uspjeli su stvoriti nešto novo i nešto svježe. Uz Wildera nezaboravne su uloge ostvarili već spomenuti Feldman i Boyle, dvojac kojeg i danas ponajviše pamtimo upravo kao Igora / Ajgora i Frankensteinovo stvorenje.


IMDB LINK

Primjedbe