DESTROYER (2018,SAD) - 8/10



Gotovo pa neprepoznatljiva Nicole Kidman u ovom mračnom trileru Karyn Kusame nastavila je nizati kvalitetne i zanimljive uloge, a iako joj je ovaj puta izmaknula nominacija za Oscara, bila je Nicole nominirana za Zlatni globus. Bio je "Destroyer" i povratak Kusame filmovima nakon što je posljednjih nekoliko godina režirala pojedine epizode serija kao što su "Billions", a vratila se u velikom stilu. Snimila je Kusama "Destroyer" po scenariju Matta Manfedija i svog muža Phila Haya, koji u tandemu rade već puna dva desetljeća, a Kusama je po njihovim scenarijima snimila i nekoliko ranijih filmova. Ipak, "Destroyer" i za Kusamu predstavlja povratak u formu jer ovo joj je vjerojatno najbolji film još od debitantskog "Girlfighta" iz 2000. s kojim je skrenula pozornost na sebe da bi se potom zagubila u bezvezarijama kao što su "Aeon Flux", "Jennifer's Body" ili prosječnom mystery trileru "Invitation".

Nicole Kidman je detektivka iz Los Angelesa Erin Bell na čijem se licu vidi da je život baš i nije mazio. Vrlo brzo shvaćamo da je riječ o policajki s ozbiljnim problemima s alkoholom, koja je prije 17 godina undercover radila na slučaju bande pljačkaša. Ona i njezin partner tada su se infiltrirali među razbojničku skupinu, a izgleda da se nakon godina i godina mirovanja ista banda odlučila ponovno aktivirati. Nakon što pronađe tijelo nepoznatog muškarca, Erin odlučuje sama istražiti slučaj i pronaći šefa bande Silasa, tipa s kojim od ranije ima neraščišćene račune. Kroz flashbackove polako saznajemo i obrise priče iz prošlosti te shvaćamo zbog čega je Erin postala osoba kakva je danas i kakvi je to osobni demoni progone i ne daju joj mira, a ova je detektivka odlučila sada učiniti sve što je potrebno kako bi stala na kraj ovom sociopatskom kriminalcu.

Pokazao se ovaj prilično nasilni, mračni, žestoki triler baš kao jedan od onih prilično nepredvidivih filmova kakve volim, a uzbudljiva priča začinjena je i pomalo stiliziranom režijom, ali prvenstveno snažnim glumačkim izvedbama. Uz Kidman se ovdje u epizodnim ulogama pojavljuju i mnogi drugi poznati glumci kao što su Toby Kebbell i Scoot McNairy, no Nicole je zaista izvrsna u ulozi izmučene policajke željne osvete. Njezin lik jedan je od onih u kojima smo obično naviknuli gledati muškarce. Ona je policajka ne s ruba, nego policajka koja je prešla preko tog ruba i koja se nikad nije uspjela oporaviti od trauma iz prošlosti, a to je oblikovalo njen daljnji život. Zbog toga što je ostala živjeti u prošlosti ostala je i bez obitelji, a epizoda s problematičnom kćeri tinejdžericom možda i najbolje prikazuje rasulo u kojem se nalazi.

Iako je gotovo neprepoznatljivo lice Nicole Kidman prvo što se uoči u ovom filmu, taj njen pomalo nadrealni, bizarni make-up nešto je što ne prestaje intrigirati tijekom cijelog filma. I jako često njezino izmučeno, ispucalo blijedo lice s dubokim podočnjacima i svjetloplavim, gotovo milanovićevskim očima Kusama stavlja u prvi plan, a iako cijeli ovaj neonoirovski, čak fragmentarni triler djeluje pomalo tjeskobno, dok je priča čak pomalo i nadrealna, ispostavilo se sve to kao i više nego zadovoljavajuće. Iako na prvi pogled Erin koja se mamurna ili pijana, neispavana, jednostavno umorna od života, vuče i tetura kao crkotina i čovjek ima osjećaj da ta ne bi mogla uhvatiti ni zloglasnu bandu puževa, vrlo brzo ćemo shvatiti da je ona itekako spremna uništiti sve što će joj se naći na putu osvete. 

Primjedbe