DURANTE LA TORMENTA / MIRAGE (2018,ŠPA) - 6,5/10




Katalonac Oriol Paulo posljednjih se godina profilirao kao jedan od najpotentnijih španjolskih filmaša mlađe generacije i vjerujem da su mnogi pogledali neki od njegovih filmova kao što su "El Cuerpo" ili "Contratiempo". Snimio je Paulo i zanimljivu seriju "Nit i dia" i sa svim tim sadržajima predstavio se kao majstor uzbudljivih, modernih trilera, prepunih iznenađenja i preokreta, a u istom je stilu nastavio i sa svojim posljednjim filmom "Durante la tormenta", koji se može pronaći i pod engleskim nazivom "Mirage". I s ovim filmom Paulo je nastavio u prepoznatljivom stilu jer riječ je o još jednom uzbudljivom trileru koji je ovaj puta začinio sa znanstvenom fantastikom. Tako da "Mirage" pomalo podsjeća i na filmove kao što su "Povratak u budućnost", "Frekvencija", "Butterfly Effect", "Source Code" ili Cronenbergov "Videodrome". No, za razliku od kultnog Cronenbergovog SF horora, video ovdje ne donosi smrt, nego život. 

Paulo je i ovaj puta priču zakomplicirao do krajnjih granica, a radnju je smjestio u dva vremenska razdoblja koje povezuje višednevno grmljavinsko nevrijeme. Na dan pada Berlinskog zida, 9. studenog 1989. godine, 12-godišnji dječak Nico snimao se kako tandrka po gitari, a nedugo zatim nesretni dječačić je poginuo u prometnoj nesreći. Trebalo je proći punih četvrt stoljeća da se u Španjolskoj dogodi novo nevrijeme tako epskih razmjera, a ko za vraga baš tada medicinska sestra Vera Roy (Adriana Ugarte) pronađe opremu s kojom se Nico snimao 25 godina ranije. Vera je s mužem, bankarom Davidom (Alvaro Morte) i sedmogodišnjom kćeri upravo doselila u kuću u kojoj je nekada živio Nico te slučajno Vera upali starinski televizor i video iz osamdesetih i dođe u kontakt s dječakom. Sljedećeg jutra Vera se budi na nekoj nepoznatoj lokaciji i shvaća da je spašavajući dječaku život promijenila tijek događaja i sve se sada promijenilo. Niti ima muža, niti dijete, nije medicinska sestra, već je ugledna neurokirurginja, a ukoliko situaciju želi vratiti na početak ostalo je još malo vremena jer će oluja svih oluja uskoro završiti. 

I nije to sve jer ova priča sadrži i jedno ubojstvo i još štošta drugoga, oni koji su gledali "Contratiempo" znaju koliko Paulo voli zakomplicirati situaciju, no ovaj puta iz te se zbrke i nije uspio ispetljati na zadovoljavajući način. Cijela priča ovdje je bila prenategnuta i preneuvjerljiva za moj ukus i imam dojam da kad bi se susreo s nekim problemom ili bi došao do zida s pričom, on bi ga samo probio bez obzira što rješenja baš i nisu bila najsretnija. S obzirom da je čovjek nanizao dva hita i uspješnu seriju, imam dojam da si ovaj puta baš i nije dao dovoljno vremena da još jednom priču razradi do detalja i osmisli kvalitetnija rješenja. Tako da su neka iznenađenja s kojima nas je zakucao za fotelju u "Contratiempo" pomalo i predvidljiva, a priča se na kraju gotovo počinje pretvarati u sapunicu. 

"Durante la tormenta" jedan je od onih europskih filmova snimljenih u tipičnom holivudskom stilu, bez praznog hoda i gubljenja vremena pa vjerujem da će se mnogima ovaj film svidjeti (tim više jer na IMDB-u, u trenutku dok ovo pišem, ima zavidnih 7.5). Paulo je i ovaj puta majstorski režirao film, no nekako je za moj ukus "Mirage" prenapisan i najveći problem ovaj je puta u scenariju jer se doveo u situaciju da likovi stalno moraju nešto objašnjavati i pojašnjavati. Definitivno je i ovaj film imao potencijala da dosegne status "El Cuerpa" ili "Contratiempa", no to se nažalost nije uspjelo postići iako je Paulo za ovaj film imao do sada najveći budžet, a okupio je do sada i najugedniju glumačku postavu. Tu su i mlada nada argentinskog filma Chino Darin (sin vjerojatno najpoznatijeg argentinskog glumca Ricarda Darina), sve zapaženiji i sve traženiji Javier Gutierrez (La isla minima, El autor, Campeones), Clara Segura, Aina Clotet i veteranka Belen Rueda. 

 

Primjedbe