O PROCESSO (2018,BRA) - 7,5/10



Richard Nixon vjerojatno je najpoznatiji predsjednik koji je opozvan s dužnosti, a gotovo pola stoljeća kasnije sudbinu prvog čovjeka Amerike doživjela je i predsjednica Brazila Dilma Rousseff. Prva žena na čelu najveće južnoameričke države koja je samo koju godinu ranije premoćno osvojila drugi predsjednički mandat, morala je u kolovozu 2016. godine odstupiti s dužnosti uslijed strašnog korupcijskog skandala koji je potresao njezinu radničku partiju. Sve je za brazilsku vladajuću stranku krenulo po zlu kad je otkriven ogroman korupcijski skandal ili bolje rečeno sustavna shema pranja novca preko državne naftne kompanije Petrobras. O operaciji koja je nazvana "Autopraonica" snimljena je i izvrsna igrana serija "The Mechanism", a u džepovima političara i sličnih kriminalaca završile su milijarde i milijarde javnog novca.

Kako su u skandal većinom bili umiješani političari i ostali dužnosnici povezani s Dilminom ljevičarskom radničkom partijom, javnost se relativno brzo okrenula protiv nje. Iako nije bilo izravnih dokaza da je i sama predsjednica bila umiješana u ovaj skandal i da je znala za hapanje love, brazilski kongres odlučio joj je okrenuti leđa te pokrenuti postupak njenog opoziva. A ovaj dokumentarac Marie Ramos, koji je premijeru imao na festivalu u Berlinu, ponajviše se fokusira na Dilmin tim i njihove napore da pred kongresom dokažu da žena nije imala veze s ovim skandalom i da je njezin opoziv neustavan i svojevrsni državni udar.

I posve je jasno da je "O Processo" odnosno "Proces", koji nije slučajno nazvan kao legendarni Kafkin roman, snimljen iz kuta lijevog političkog spektra te da se Dilmu pokušava prikazati kao kolateralnu žrtvu konzervativne, desničarske kontrarevolucije kojoj je ovaj skandal poslužio kao prilika da se dokopa vlasti, kad to već nisu mogli na izborima. Naravno da mi ne pada na pamet braniti Dilmu ili bilo kojeg političara, no danas vidimo kakve su posljedice ovog skandala bile na političku sliku Brazila. Do jučer popularna radnička partija gotovo je potpuno nestala sa scene, a na nju su stupili desni jastrebovi, što je potvrđeno na predsjedničkim izborima 2018. godine kad su Brazilci izabrali svoju verziju Trumpa, primitivca po imenu Jairo Bolsonaro.

Ovaj je film ujedno i svojevrsni portret same Dilme Rousseff, žene koja je u mladosti bila zatvarana i mučena od strane tada vladajuće vojne hunte, no praktički cijelo vrijeme u o ovom dokumentarcu koji traje gotovo dva i pol sata pratimo proces opoziva u kongresu. Oni koji su za opoziv i oni koji su protiv njega tu dugo iznose svoje razloge zašto bi Dilmu trebalo maknuti s vlasti ili zašto ne. Opozivom Dilme cijela je politička scena u Brazilu skrenula oštro u desno i Brazil je od jedne od rijetkih zemalja u Južnoj Americi s ljevicom na vlasti koja se zalagala za jaku socijalnu državu, postao zemlja u kojoj su ljudska prava na udaru i u kojoj kreće eksploatacija i uništenje pluća Europe, odnosno amazonske prašume, protiv čega se između ostalog Dilma borila. No, tko im kriv kad su si pohlepom i korupcijom sami podmetnuli nogu i na taj način državu dali u ruke prilično opasnoj ekipi.

Primjedbe