SHADOW / YING (2018,CHN) - 6,5/10



Zhang Yimou vjerojatno je jedan od najpoznatijih kineskih redatelja, a mnogima su zasigurno dobro poznati njegovi blockbusteri kao što su "Heroj", "Kuća letećih bodeža" ili "The Great Wall" u kojem se pojavio i Matt Damon. Fino je tijekom karijere Yimou balansirao između blockbustera i art filma te je jedan od najnagrađivanijih kineskih autora, čija su dva filma bila i nominirana za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Osvajao je i zlatne i srebrne lavove u Veneciji, nagradu žirija u Cannesu te Zlatnog medvjeda u Berlinu, režirao je i ceremoniju otvaranja Olimijskih igara u Pekingu 2008. godine, a i njegov posljednji film, kombinacija je povijesnog filma, fantazije, akcijskog filma i drame, odnosno možda i najbolji primjer nečega što se u Kini naziva "wuxia". Vjerojatno napoznatiji wuxia film bio je Ang Leejev "Tigar i zmaj", a riječ je o žanru u kojem se kombiniraju povijest i fantazije i prate avanture legendarnih junaka iz stvarne ili izmišljene povijesti ove drevne zemlje.

I "Ying" je klasični primjer wuxia filma jer ovdje je radnja smještena u razdoblje kineskog Trećeg kraljevstva (220-280 g.). Kako već u uvodu filma saznajemo, u povijesti Kine bilo je normalno da kraljevi i druge važne figure imaju svoje dvojnike koji su se nazivali "sjenama". Jednog takvog dvojnika pronašao si je i zapovjednik vojske, ranjeni i umorni urotnik koji se skriva u tamnici i trenira svoju sjenu da mu bude što sličnija. Pred sjenom je težak zadatak jer se njegov kralj upravo sprema napasti rivalsko kraljevstvo, a ukoliko u tome uspije, sjeni je obećana sloboda. Pokazao se ovaj film kao gotovo tipična Yimouva stilizirana borilačka bajka, u kojoj mačevaoci i ostali ratnici ako ustreba mogu i poletjeti, a one koji su voljeli "Tigar i zmaj" i slične filmove, vjerojatno bi mogao zaintrigirati i "Shadow".

Iako se radnja ovdje odvija dosta sporo i gotovo cijela prva polovica filma događa se na kraljevom dvoru ili u pećini, tamnici, čemu li već gdje se nastanio general i trenira svog doplgengera, u nastavku bi na svoje mogli doći oni koji vole stiliziranu, kinesku akciju, koja je već po tradiciji izvrsno režirana, a ovaj se puta sastoji i od nekih do sada neviđenih oružja. Iako baš i nisam pretjerani fan sličnih filmova, pokazao se "Ying" na kraju kao sasvim solidna akcijska drama, koja možda i nije u rangu najpoznatijih wuxia filmova i ranijih Yimouovih filmova kao što su već spomenuti "Heroj" ili "Kuća letećih bodeža", ali ni ne zaostaje puno. Sve je to pomalo u istom stilu, ali donio je "Ying" Yimou i nekoliko novih nagrada. U izboru za kineski film godine imao je "Shadow" čak 12 nominacija, od čega je potvrdio četiri (režija, vizualni efekti, umjetnička produkcija, make up i kostimografija), a dokopao se i šest nominacija u izboru za azijski film godine. 

Primjedbe