SIDEWAYS (2004,SAD) - 9/10



Miles (Paul Giamatti) i Jack (Thomas Haden Church) ne mogu biti različitije osobe, no svejedno su najbolji prijatelji još od studentskih dana. Dok je Miles depresivac koji se još nije uspio pomiriti sa činjenicom da ga je žena ostavila pred pune dvije godine, Jack se tek u četrdesetim godinama odlučio oženiti, no ne baš i konačno smiriti. Uhvatio je on puno mlađu djevojku iz bogate armenske obitelji, a kako bi se stari prijatelji posljednji put prije Jackove ženidbe koja je na rasporedu za tjedan dana proveselili, krenut će njih dvojica na izlet u kalifornijske vinograde. Jer Miles je usput i strastveni ljubitelj i poznavatelj vina, a Jack izlet u vinograde vidi kao priliku da uhvati nešto sa strane prije no što se vjenča. I dok je Miles učitelj engleske književnosti čiju knjigu od 750 stranica nitko ne želi objaviti, tip koji je potpuno frustriran, negativan, okučen, neopušten, bezvoljan, pesimističan i ništa mu ne ide od ruke, Jack je besposleni glumac koji je svojedobno nastupao u nekakvoj sapunici, a sada je osuđen na reklame.

Uglavnom, njih su dvojica tipovi već u ozbiljnim godinama kojima se životi baš i nisu razvili u smjeru koji su očekivali i koji su nekoć planirali, a tek na ovom putovanju će uspjeti saznati koliko su zapravo drastično različiti. Obojica su se i prije izleta našli na svojevrsnoj stranputici (kako glasi i hrvatski prijevod ovog filma), no u ovih nekoliko dana potenciranih pinotom, syrahom i ostalim slasnim vinima iz obližnjih vinogorja, posebno će zabrazditi, svatko na svoju stranu. A usput će nešto i naučiti o sebi samima te će shvatiti da život i ne mora biti toliko siv ili žut, ovisno iz čije perspektive se gleda, Milesove ili Jackove.

Donio je ovaj film i prvog od dva Oscara za adaptirani scenarij uglednom američkom filmašu Alexanderu Payneu (About Schmidt, Nasljednici, Nebraska), autoru posebnog stila i majstoru crnohumornih, gorko - slatkih drama. "Stranputica" je tipičan primjer Payneovog stila, šarmantan, dobro promišljen i duhovit film s odličnim glumačkim izvedbama ne samo glavnog dvojca, već i Virginie Madsen i Sandre Oh u sporednim rolama. Iako smo nekako naviknuli da su glavni junaci tipičnih road trip komedija djevojke i mladići često studentskog uzrasta, Payne je u tu ulogu stavio dva tipa koji su zakoračili u četrdesete godine života. Ovo je posve zrela road trip dramedija o možda ne i potpuno zrelim ljudima jer ćemo shvatiti da su i Jack i Miles, svaki na svoj način, još dosta nezreli i svaki se na svoj način trudi kako se ne bi uhvatio u koštac sa životom.

Osim što je "Sideways" inteligentan, duhovit i životan film o ljudima u kojima će se mnogi vrlo lako prepoznati, ovaj film je možda i najpoznatiji film o vinima. Jer u nešto manje od tjedan dana boravka u sunčanim kalifornijskim vinogradima, štošta toga ćemo uz Milesa i Mayu (Virginia Madsen), također razvedenu konobaricu s kojom se on povezao, saznati o vinima. Zanimljivo je kako je ubrzo nakon premijere "Stranputice", Santa Ynez Valley, gdje se odvija radnja, zabilježila značajan turistički porast. Također, kako je Milesovo omiljeno vino Pinot Noir, koje on cijelo vrijeme hvali, a najomraženiji mu je Merlot, tako je nakon izlaska filma u listopadu 2004. godine prodaja Merlota u zapadnim državama SAD-a pala za 2 posto, dok je prodaja Pinot Noira skočila za čak 16 posto. 

Primjedbe