SINK OR SWIM (2018,FRA) - 7/10



Postoje neki filmovi za koje je iz daleka jasno da će biti pomalo sladunjavi, čak i patetični. Da će podilaziti ukusu i emocijama publike, da će igrati na sigurno, biti prepuni klišea, stereotipa i očekivanih i predvidljivih situacija. No, bez obzira na sve to, nekako ih je nemoguće ne voljeti jer zrače nekom pozitivnom energijom, nekako se čovjek osjeća ugodno gledajući ih i odašilju snažnu poruku. Jedan od takvih, nazovimo to, narodskih filmova je i prvo samostalno redateljsko ostvarenje poznatog francuskog glumca Gillesa Lellouchea o skupini tipova u 40-im i 50-im godinama života koji se od svih mogućih sportova odluče baviti sinhroniziranim plivanjem. Već sama pomisao na skupinu debeljuškastih, zdepastih, proćelavih, smotanih i trapavih tipova koji mašu nožicama iz bazena uz disko muziku izaziva smijeh, a Lellouche je doista i snimio duhovit film. Nije «Sink or Swim» ili «Le grand bain» u originalu klasična komedija, više je to gotovo pa tipična francuska humorna drama ili dramedija, no ima ovdje dosta prilika za iskren smijeh.

Bertrand (Matthieu Amalric) je prije dvije godine ostao bez posla i od onda živi na ženinoj grbači pa i ne čudi što je čovjek prilično depresivan i što se osjeća potpuno beskorisno i jadno. Kad jednom prilikom na gradskom bazenu sazna da postoji muška ekipa u sinhroniziranom plivanju, Bertrand se više iz znatiželje, nego iz stvarne fascinacije tim sportom odluči prijaviti. Ondje će pronaći skupinu sličnih klasičnih filmskih luzera različitih backgrounda, tipova koji su, baš kao i on, negdje zaglavili sa životima i nisu uspjeli postići ono što su nekada planirali. No, kad su u bazenu i treniraju sinhronizirano plivanje svi oni zaboravljaju svoje tužne živote, dobro se zabavljaju i shvaćamo da su svi oni zapravo jako slični i da su svi oni jedini prijatelji koje imaju. Naravno da ostali stanovnici mjesta u kojem žive gledaju na ovu neobičnu skupinu kao na luzere, cirkusante koji se umjesto nekim sportom za prave muškarce poput vaterpola bave sportom za curice i tetkice, no ovu ekipu to previše ne zamara. Posebno kad saznaju da se u Norveškoj održava svjetsko prvenstvo za muškarce u sinhroniziranom plivanju, što će oni prepoznati kao priliku da konačno u nečemu uspiju u životima, a kako će postajati bolji u piruetama u vodi, tako će i njihovi životi postajati nekako smisleniji.

Bio je «Sink or Swim» i najveći domaći kino hit godine u Francuskoj te je u kinima zaradio gotovo 40 milijuna dolara, a to i ne čudi jer s pravom je ovaj film ponio epitet svojevrsne francuske verzije kultnog britanskog «Full Montyja». Dok se u legendarnom britanskom filmu, koji je čak bio i nominiran za Oscara za najbolji film, skupina sredovječnih tipova striptizom počela baviti prvenstveno zbog besparice, ekipa iz ovog filma pomalo netipičnim sportom za muškarce prvenstveno se kreće baviti iz usamljenosti i isključenosti. Svi ti tipovi su svojevrsni društveni otpadnici koje ne razumije i ne shvaća gotovo nitko izvan ovog društva, a zanimljivo je kako su glumci čak sedam mjeseci uoči početka snimanja filma trenirali sinhronizirano plivanje s bivšim trenerom francuske reprezentacije. I, vidjet ćete, dečki su se do kraja fino istrenirali, a vratolomije u bazenu ovom su filmu donijele čak deset nominacija za nagradu Cesar, odnosno za najbolji francuski film godine. Iako je nominaciju potvrdio tek u kategoriji najboljeg sporednog glumca (Philippe Katerine), definitivno je ovaj film koji je premijeru imao izvan konkurencije u Cannesu, jedan od onih vrijednih gledanja. 

Primjedbe