THE PANAMA PAPERS (2018,SAD) - 8/10



U travnju 2016. godine više medija iz cijelog svijeta simultano je objavilo podatke koji su odmah postali poznati kao "Panama Papers", a bio je to jedan od najvećih svjetskih korupcijskih skandala u povijesti. Istraživački novinari iz cijelog svijeta mjesecima su istraživali 11.5 milijuna dokumenata, koji su "iscurili", odnosno na uvid im ih je dao i dalje anonimni zviždač, a razmjeri ovog skandala bili su zastrašujući te se i dalje otkrivaju krakovi ove ne korupcijske hobotnice, već čudovišta s milijunima krakova. "Panama Papers" otkrivaju na koji način se preko pravne firme "Mossack Fonseca" iz Paname sustavno desetljećima prao novac, a među onima koji su preko poreznih oaza i fiktivnih tvrtki utajivali poreze bili su brojni političari i celebrityji.

Kako je izgledao cijeli taj proces istraživanja podataka i udruživanja istraživačkih novinara iz cijelog svijeta (koji su potom dobili i Pullitzerovu nagradu) donosi nam ovaj dokumentarac Alexa Wintera. Njegovo ime gotovo nikome vjerojatno ne znači previše, no mislim da bi se mnogi mogli sjetiti kultnih komedija s kraja 80-ih i početka 90-ih o Billu i Tedu (najpoznatija je "Bill and Ted's Bogus Journey u kojoj je Winter glumio Billa, a puno poznatiji Keanu Reeves, kojem je to bila jedna od prvih uloga, glumio je njegovog partnera u glupostima, Teda). Winter se u međuvremenu više prebacio na režiju i nakon snimanja video spotova i TV filmova, posljednjih se godina prebacio na dokumentarce. I to ne bilo kakve, već uglavnom aktivističke i istraživačke dokumentarce kao što je i "Panama Papers".

Vjerujem da je svima jasno kako danas živimo u potpuno ciničnom svijetu u kojem se iz dana u dan povećava jaz između bogatih i siromašnih, a ova priča pokazuje jedan od razloga zašto je tome tako. I posebno je zastrašujuće i tužno što u ovakvim radnjama sudjeluju i političari, no nekako mislim da to više nikoga i ne čudi. Odavno je valjda svima jasno da su upravo političari najgori dio društva (i to ne samo u nas) i da je jedino za što se oni skrbe zaštita samih sebe i financijskih interesa bogatih i moćnih, koji im zapravo i omogućuju da budu na vlasti. Posebno šokantno zvuči podatak da je tijekom godina u ovom skandalu na tajnim računima u poreznim oazama završilo osam trilijuna dolara, a uglavnom je riječ o novcu koji je trebao biti namijenjen za plaćanje poreza. I dok će mene ili bilo koga oderati do kože ukoliko zaboravim platiti nekoliko stotina kuna poreza, oni koji sustavno zamračuju milijune i milijune nitko ne dira i oni su uvaženi članovi društva i mogu raditi što hoće.

Ovaj dokumentarac jasno otkriva da danas živimo u vremenu nečeg što bi se moglo nazvati kleptokracija, nikako ne kapitalizam, a gotovo da nema države u kojoj nije bilo onih koji na ovaj način nisu mažnjavali pare. No, ono što je najtužnije, i kada je ovaj skandal razotkriven, zapravo se i ništa nije promijenilo i nastavljeno je po starom. Doduše, nekoliko je političara podnijelo ostavke, krovna svjetska nogometna federacija FIFA promijenila je vodstvo, no slična praksa nastavlja se i dalje. A to je možda i najstrašnije od svega jer danas nam je sve potpuno jasno i sve se zna, no nikoga očito i nije briga. 

Primjedbe