WHAT THEY HAD (2018,SAD) - 7/10


Pokazao se ovaj film jedan od onih posve ugodnih iznenađenja, jedan od onih filmova od kojih i nisam previše očekivao i odlučio sam ga pogledati ponajviše zbog zanimljive glumačke ekipe koja u njemu nastupa, a pokazao se kao jedna od toplijih, iskrenijih i životnijih obiteljskih drama na koje sam u posljednje vrijeme naletio. Autorica ovog filma zove se Elizabeth Chomko, meni posve anonimna i nepoznata filmska i kazališna glumica mlađe generacije, koja se još 2014. godine sa scenarijem za "What They Had" prijavila na scenaristički inkubator Sundance festival instituta. Upravo je njezin scenarij, koji je dijelom napisala i prema vlastitim iskustvima i vlastitoj obiteljskoj situaciji, bio jedan od odabranih za financiranje, a iako žena do tada nije režirala niti jedan film, odlučila je da će ga sama i režirati. Bila je to vrlo hrabra odluka, no Chomko je očito pretpostavila da će vlastitu priču sama i najbolje prenijeti na ekran, u čemu je svakako i uspjela.
 
Iako je riječ o nezavisnom filmu sa skromnim budžetom uspjela je Chomko okupiti i jako dobru glumačku ekipu koju predvode dvostruka oskarovka Hilary Swank te neumorni Michael Shannon. Oni su brat i sestra i dok je Bridget (Swank) još kao 20-godišnjakinja nakon udaje preselila u Kaliforniju, Nicky (Shannon) je ostao živjeti u Chicagu, gdje žive i njihovi roditelji. No, točno pred Božić i Bridget se mora vratiti u Chicago jer ju je brat nazvao da im je majka nestala. Bridget odmah pokupi svoju buntovnu 20-godišnju kćer Emmu (Taissa Farmiga) i zaputi se u Chicago, gdje je majka Ruth (Blythe Danner, mama iz Fockerovih) već pronađena. Inače, Ruth je valjda u najgoroj fazi Alzheimera i potpuno se gubi, no unatoč tome njezin dugogodišnji muž Burt (Robert Forster) ne da da je se pospremi u dom.
 
Upravo takva je Nickova ideja, a on sestri nikada nije oprostio što je odselila i ostavio njega da se bakće sa starcima te je to prilično ciničan 40-godišnjak. Sada će Nick i sestru pokušati uvjeriti da je najbolje rješenje bilo kad bi staru spremili u dom, no Bridget paralelno s povratkom u rodni grad i sama kao da počne proživljavati egzistencijalnu krizu i ni sama nije svjesna što bi bilo najbolje rješenje. Svjesna je ona da bi spremanje staraca u dom bilo najjednostavnije rješenje za njih, no je li to zapravo i pošteno i korektno prema njima, pitanje je koje je sve više počinje proganjati. Imao je ovaj film i premijeru na Sundanceu 2018. godine, a ako bi se na prvu možda i dalo pretpostaviti da je riječ o nekoj teškoj depresiji od filma, ne treba brinuti jer je Chomko "What They Had" snimila s mnogo stila, emocija i takta tako da je vješto uspjela tu pretežito tužnu atmosferu razbiti s humorom.
 
Definitivno je to jedan od onih filmova u kojima se miješaju suze i smijeh, a ovaj film je portret obitelji koji bi mnogima mogao biti jako dobro poznat. Cijeli glumački ansambl svoj je zadatak odradio i više nego korektno, a posebno su upečatljivi Forster i Danner kao par u 70-ima koji je prošao mnogo toga skupa i ni ne pomišlja na razdvajanje iako su svjesni (barem Burt) da bi to za njih možda i bilo najbolje. Fino Chomko nijansira i taj odnos između generacija, između roditelja i djece, ljudi koje razdvaja nekih tridesetak godina i koji su imali, ali i dalje imaju potpuno različite poglede na život i očekivanja od njega. Posebno se to odnosi na Bridget i Nicka, brata i sestru koji godinama jedno drugome nisu govorili ništa, već su ono što im smeta držali za sebe i prešućivali si. Iako si to ne žele priznati, njih dvoje su zapravo jako slični i unatoč problemima oni itekako zavide svojim roditeljima koji su desetljećima naizgled skladno živjeli i ne daju da ih razdvoji ni opaka bolest, dok oni, iako potpuno zdravi, misle da su sa svojim životima potpuno zaglavili. Topla obiteljska priča i posve ugodno iznenađenje.
 

Primjedbe