KILLING EVE (2018-22,SAD) - 7/10



Sadržaje u kojima nekakvi istražitelji hvataju psihopatske serijske ubojice u pravilu smo vezivali za muškarce. To i ne čudi jer u gotovo svim filmovima i serijama na kraju bi se ispostavilo da su za ubojstva i ostale gnjusne zločine odgovorni u pravilu bili muški psihopati, a na kraj bi im došli muški istražitelji. Serija koju je osmislila Phoebe Waller - Bridge (Fleabag) baca ne samo potpuno novo svjetlo na ovaj žanr, već je "Killing Eve" urnebesno duhovita, cinična, bizarna, ali i stilizirana serija o opsesiji koju jedna prema drugoj razvijaju slučajna istražiteljica Eve Polastri (Sandra Oh) i ekscentrična plaćena ubojica Villanelle (Jodie Comer). Već za prvu sezonu "Killing Eve" je dobila pregršt najprestižnijih nagrada, od Zlatnog globusa za Oh za najbolju ulogu u seriji, do tri nagrade po izboru BAFTA-e (tu je nagradu za najbolju glumicu dobila Comer) i još bezbroj drugih nagrada, a to i ne čudi jer "Killing Eve" je sadržaj kakav do sada nismo imali prilike gledati.

Ne znam sjeća li se tko još jedne inovativne, stilizirane i iznimno zanimljive serije otprije nekoliko godina, a odazivala se na ime "Hannibal" (i nažalost naprasno je prekinuta nakon treće sezone)? Jer odnos između glavnih likova, odnosno odnos Eve - Villanelle iz "Killing Eve" pomalo podsjeća na nenormalni, opsesivni odnos koji su u "Hannibalu" razvili policijski profajler i psiholog Will Graham te zloglasni Hannibal Lecter (genijalni Mads Mikkelsen). Odnos u kojem se isprepliću fascinacija s opsesijom prožimaju se i u "Killing Eve" samo s bitnom razlikom pošto će ovdje taj odnos inicirati lovina, a ne lovac. Villanelle je mlada Ruskinja koja je vjerojatno najuspješniji plaćeni ubojica u svijetu. Njezin "menadžer" Konstantin (odlični Danac Kim Bodnia) skupo je plaća za naručena ubojstva po cijelom svijetu, no konstantno gubi živce s njom, pošto ekscentrična i djetinjasta Villanelle kod svakog odrađenog posla voli ostaviti svoj potpis.

Vrlo brzo ćemo shvatiti da je Villanelle ne samo ekscentrična i djetinjasta, već da je ona potpuni psihopat, prava perverznjakinja s fetišističkim sklonostima, koju ništa u životu ne može zabaviti. Osim najmaštovitijih mogućih ubojstava, naravno. Sve će se to promijeniti kad se za njen slučaj sasvim slučajno zainteresira Eve, inače nižerangirana uredska službenica u britanskoj tajnoj službi koja valjda nikada nije promolila nos iz kancelarije. Upravo će Eve razviti teoriju da je za sva ubojstva odgovorna ista osoba, a iako njenu teoriju nitko službeno u MI5 neće prihvatiti, šefica odjela za Rusiju (također iznimno bizarna Carolyn Martens u izvedbi Fione Shaw), regrutirat će je u tajni odjel, koji ima zadatak ući u trag ubojici. Nakon što Villanelle slučajno sazna da je upravo Eve na čelu odjela koji joj pokušava ući u trag, ona će razviti ne samo bizarnu fascinaciju svojom progoniteljicom, već i pomalo bolesnu seksualnu privlačnost.

Na ženu kojoj pokušava ući u trag hladna neće ostati ni sama Eve tako da će se to pretvoriti u neobičnu igru koja će se protezati kroz cijelu Europu, od Velike Britanije, Italije, Rusije pa do Francuske i natrag. "Killing Eve" pokazala se toliko zabavnom i zanimljivom serijom upravo iz razloga jer krši apsolutno sva nepisana žanrovska pravila te i na taj način konstantno nudi neka potpuno neočekivana rješenja i iznenađenja. Umjesto tipičnog maskuliniteta u sličnim serijama, pretjerane akcije i adrenalina, "Killing Eve" nudi nekako senzualniji, ženstveniji pristup u kojemu je apsolutno sve čudno. Od samih likova, režijskog stila koji je posve netipičan za slične sadržaje, do bizarnog tona, ali i neobičnog, melankoličnog soundtracka u stilu "Cigarettes After Sex".

Gotovo svi zamislivi žanrovi isprepliću se u ovoj seriji, koja je i svojevrsna parodija na klasični krimi žanr te u nekim situacijama, bilo da su oni komedijski ili su trilerski, "Killing Eve" odlazi u ekstreme. Posebno se to odnosi na sam lik Villanelle koji je potpuno groteskan i karikaturalan, što i ne čudi jer je cijela serija osmišljena prema serijalu krimića "Codename Villanelle" Lukea Jenningsa. Slobodno bi se moglo reći da ubijanje nikada nije bilo ovako zabavno i duhovito kao uz ovu seriju, koja je specifična i po tome što se druga sezona na prvu nastavlja kojih tridesetak sekundi nakon njenog kraja. Serija je to s nevjerojatnim šanrom, zanimljivim likovima i napravljena s puno duha i stila u kojoj imamo konstantno nadmudrivanje između Eve i Villanelle, a kako se njihov odnos razvija, možemo pratiti i u trećoj i četvrtoj sezoni u kojima je došlo do pada kvalitete i očigledno je došlo do zamora materijala. Možda je razlog tome što je Waller - Bridge pisanje scenarija u potpunosti prepustila drugima, no priča se s vremenom dosta iscrpila i potrošila i na kraju "Killing Eve" više nije bio ni sjena one inovativne, zabavne i šarmantne serije s početka.

Primjedbe