DEADWOOD: THE MOVIE (2019,SAD) - 8/10




Staro društvo se nakon 13 godina vratilo na poznato mjesto kako bi konačno do kraja raščistilo račune, a vjerojatno najpoznatija moderna western serija dobila je zasluženu kulminaciju. Doduše, nakon iznenadnog i potpuno nedovršenog završetka serije po završetku treće sezone, na to smo morali čekati punih 13 godina, no čekanje se definitivno isplatilo. Svi likovi koje smo 2006. godine ostavili u Deadwoodu, sada su se vratili (naravno, osim onih koje su utjelovili Powers Boothe, Ricky Jay i Ralph Richeson, no oni su imali i više nego opravdane razloge, jer su u međuvremenu preminuli), a Deadwood se u međuvremenu iz kaotičnog kampa donekle uspio pretvoriti gradić s obrisima civilizacije koji je potpao pod saveznu državu Južnu Dakotu. Godina je 1889. i svi su se sjatili u Deadwood kako bi proslavili i formalni ulazak 40. savezne države Južne Dakote u sastav SAD-a.

Među povratnicima je i magnat George Hurst, koji je prije desetak godina Deadwood napustio nakon zavade s tamošnjim gospodarom života i smrti, Alom Swearingenom (i dalje sjajni Ian McShane). Računi su ostali potpuno nepodmireni, obračun između ove dvojice i dalje je ostao duboko urezan u kolektivno pamćenje mjesta i obilježio živote gotovo svih likova. Hearst se u Deadwood vraća ne samo kao bogati industrijalac koji je pokupovao gotovo svu zemlju na tom podučju, već i kao moćni senator savezne države Kalifornije. Naravno da je njegov plan daljnja otimačina zemlje, ali nije on odustao od obračuna s ljudima koji nikad, po njemu, nisu osjetili zasluženu kaznu i njegov gnjev. U Deadwood se vraća i udovica Alma Ellsworth (Molly Parker), a osjeti se da i dalje postoji neka kemija između nje i šerifa Setha Bullocka (Timothy Olyphant), iako je on sada sretni otac čak troje djece.

Naravno da se scenarija prihvatio kreator serijala David Milch, čovjek koji najbolje poznaje dinamiku odnosa među likovima, a o tome kako će se situacija rasplitati, reći ću samo da ćemo imati jedno vjenčanje, nekoliko sprovoda i jedno dobro, staro linčovanje. Naravno, oni koji nisu pratili seriju malo teže će pohvatati konce, iako imamo povremenih flashbackova, koji osvježavaju pamćenje i podsjećaju na neke najvažnije situacije iz serije, a protok vremena i više je nego očit. Svi su oni doista i ostarili i to se vidi. Neki od njih se sa starenjem nose bolje, neki lošije. Neki kao da su pomalo omekšali, neki su uspjeli očvrsnuti, a vrijeme kao da je najviše utjecalo na Swaerengena. Čovjek bez čijeg odobrenja se nekad u Deadwoodu nije smjelo ni prdnuti, danas je kronično bolesni starac, koji i dalje ima velike ambicije te i dalje pokušava voditi grad i poslove kao ranije, no jednostavno ne ide. Ovaj film definitivno je zaslužena kulminacija i odličan završetak jedne izvrsne serije, koja je konačno dobila pravo zatvaranje i kraj.


Primjedbe