A PLACE IN THE SUN (1951,SAD) - 8/10



George Eastman (Montgomery Clift) mladi je i siromašni lutalica te daljnji rođak bogatog industrijalca Charlesa Eastmanna, kojeg je susreo samo jednom u životu. No, i taj susret bio je dovoljan da mu Charles više kurtoazno, nego iskreno ponudi mogućnost da radi za njega ako se poželi preseliti na zapadnu obalu. Odmah nam je jasno da je ambicozni George tu ponudu i više nego ozbiljno shvatio jer se on pojavljuje u ujakovoj firmi i ovaj ga doista zapošljava kao radnika na traci u svojoj tvornici. Kako je Charles ipak dio obitelji Eastmann, pozvan je i na obiteljska druženja te na taj način dobiva ulaznicu u visoko društvo, a usput upoznaje mladu, lijepu, bogatu i razmaženu nasljednicu Angelu Vickers (Elizabeth Taylor). No, paralelno s bogatom Angelom, George će se upustiti u vezu i sa svojom kolegicom s posla Alice (Shelley Winters), Kako ne bi narušili poslovnu politiku George i Alice odlučuju skrivati i tajiti svoju vezu te se nalaziti poskrivečke, a to će mu omogućiti da se istodobno upusti i u vetu s Angelom.

Kako će vrijeme prolaziti Georgeu će biti sve teže voziti taj paralelni slalom s dvije djevojke, a sa svojim lažima ovaj će se mladić početi sve dublje i dublje zakopavati. S vremenom će se ova gotovo pa melodrama pretvoriti u psihološki triler jer će glavni junak biti u velikoj psihološkoj dilemi. Iako je svjestan da paralelna veza s dvije djevojke neće moći trajati vječno i da će se kad - tad morati odlučiti, George kao da je zaljubljen u obje. Dok se s Alice našao vrlo brzo i vrlo lako jer su sličnih socijalnih pozadina, siromašni proleteri koji će cijeli život morati rintati od jutra do sutra, Angela ga je privukla ne samo jer je fizički nevjerojatno privlačna, već i iz razloga što mu je ona ulaznica u visoko društvo. No, vlastiti strahovi, nedostatak samopouzdanja i kompleksi da nije dostojan takve djevojke i paranoje da joj je on samo prolazni hir te da ga njezina obitelj nikada neće prihvatiti, bez obzira što mu je ujak Charles Eastmann, konstantno ga izjedaju i ne dopuštaju mu da se samo tako odrekne logičnije alternative.

Bilo je "Mjesto pod suncem" jedan od najuspješnijih filmova snimljenih 1951. godine te je osvojio čak šest Oscara, a između ostalog donio je onog za režiju Georgeu Stevensu  (Div, Shane), dok su i Clift i Winters bili nominirani za glavne uloge. Bila je ova uloga i jedna od onih s kojima se tada mladi Monty Clift uspio probiti i postati jedna od najvećih zvijezda 50-ih godina prošlog stoljeća. Skupa s Marlonom Brandom i Jamesom Deanom upravo je Clift bio jedan od prvih glumaca koji su u Hollywood donijeli metodički način glume i jedan od prvih učenika Leeja Strassberga i Elie Kazana. Također, Cliftu mnogi koji su se kasnije počeli baviti glumom moraju zahvaliti što je on bio jedan od prvih koji je odbio potpisati dugogodišnji ugovor s nekim velikim studijem i štancati filmove za godišnju plaću, već je tražio i dobio ugovor za svaki pojedini film, a tek je kasnije, kad se proslavio, potpisao puno unosniji ugovor. Nakon što je 1956. jedva preživio tešku prometnu nesreću, opasno je zaglibio s alkoholom i drogama i karijera mu je počela propadati, iako je i u tom razdoblju ostvario još nekoliko zanimljivih uloga, a bilo je to najduže samoubojstvo u hollywoodskoj povijesti, kako je razdoblje Cliftove nesreće pa do smrti 1966. od srčanog udara u 45. godini kasnije nazvano.

Primjedbe