DEAD RINGERS (1988,KAN) - 8,5/10



Osamdesete godine prošlog stoljeća vjerojatno su bile i najuspješnije i najplodonosnije u karijeri kanadskog majstora horora Davida Cronenberga. Nakon što se već 70-ih predstavio s nekoliko niskobudžetnih body horora u kojima je obično istraživao teme kao što su tjelesne transformacije, infekcije, tehnologija, ali i psihologija, već u sljedećem desetljeću prometnuo se Cronenberg u jednog od najvećih sjevernoameričkih majstora horora. Nizao je hit za hitom, od "Scannersa", "Videodromea" i "Dead Zonea" pa do svog vjerojatno najuspješnijeg filma "Muhe", a desetljeće je zaključio s "Dead Ringersima", jezivom kombinacijom horora, SF-a i psihološkog trilera. Upravo po kombiniranju više žanrova Cronenberg se isticao u moru autora horora koji su bili iznimno aktualni 80-ih godina prošlog stoljeća, a "Dead Ringers" je jedan od najpoznatijih takvih crossovera.

Na ideju za snimanje filma o jednojajčanim i potpuno identičnim blizancima Cronenberg i njegova ekipa došli su po stvarnim događajima i stvarnim ljudima, braći Marcus, koji su bili posve identični i zajedno su radili kao ginekolozi u New Yorku, a obojica su i umrli gotovo istovremeno pod misterioznim okolnostima. Identični blizanci ovdje su Beverly i Elliot Mante (obojicu je odglumio Jeremy Irons), braća koja su fizički potpuno jednaka i apsolutno ih je nemoguće razlikovati, no zato su karakterno posve drukčiji. Dok je Elliot samouvjeren, ciničan, elokventan i proračunat tip koji se izvrsno snalazi u društvu žena, Beverly je sušta suprotnost. On je povučen, samozatajan, sramežljiv i pasivan. Da mu nema brata, koji obično zavede neku ženu pa mu je prepusti, Beverly vjerojatno nikada ne bi ni bio sa ženom, a njih dvojica zajedno rade kao ginekolozi u privatnoj klinici za plodnost u Torontu.

I ne samo da rade, već je njihova klinika jedna od najuspješnijih u svijetu i oni slove za najveće stručnjake kad je u pitanju problematika ženske neplodnosti. Iako se Beverly naizgled pomirio sa situacijom da će Elliot uvijek biti dominantni brat, a on će biti onaj drugi, sve će se to promijeniti kad na tretman kod njih stigne poznata glumica Claire Niveau (Genevieve Bujold). Nakon što je Elliot zavede, prepustio ju je bratu, kao valjda stotinu puta do sada, no psihički sve labilniji Beverly zaljubi se u glumicu. To će dovesti do poremećaja ravnoteže među braćom, posebno kad se Bev navuče na lijekove i postane sve paranoičniji i preplavljen deluzijama o ženama mutantima. Sve će to voditi to tragične i stravične završnice u kojoj će se dva gotovo pa sijamska blizanca, konačno morati razdvojiti pošto i Elliotu i Bevu postaje jasno da je jedan od njih nametnik koji preživljava zahvaljujući parazitirajući na onom drugom.

Primjedbe