DER UNHOLD / OGRE (1996,NJE) - 8/10



Volker Schlöndorff prvi je filmaš koji je Njemačkoj donio Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Taj film bio je "Limeni bubanj", koji je uz Oscara 1979. godine s Coppolinom "Apokalipsom danas" podijelio i Zlatnu palmu u Cannesu. Snimio je Schlöndorff taj film prema poznatom romanu njemačkog nobelovca Günthera Grassa, a redatelja je dugo proganjala ideja o snimanju nastavka priče o dječaku s bubnjem koji je svjesno odlučio da će prestati rasti i da će do kraja života ostati trogodišnjak. I imao je Schlöndorff dobru podlogu za svoju ideju, pošto je svojim filmom obuhvatio tek dio Grassove epohalne knjige, no problem je nastao što dječak koji je u filmu odglumio naslovnog junaka, nije uspio svladati ono što mu je uspjelo u filmu, odnosno u međuvremenu je ne samo narastao, već je postao i odrastao čovjek. Schlöndorff nije bio oduševljen idejom pronalaska novog malenog glumca za istu ulogu pa je odustao od snimanja nastavka "Limenog bubnja" i bacio se na ekranizaciju još jednog romana smještenog u razdoblje II svjetskog rata.

Kao predložak ovaj mu je puta poslužio roman "The Erl-King", poznat kao i "Ogre" francuskog književnika Michela Tourniera. Iako se definitivno ne može reći da se priča ovog romana nastavlja na "Limeni bubanj", posve je jasno zašto je ova priča privukla redateljevu pažnju i Schlöndorff je odlučio snimiti film koji se vizualno, estetski i simbolički nastavlja na raniju uspješnicu. Za razliku od dječaka koji je odbijanjem odrasti prkosio nacistima, glavni junak "Der Unholda" je mentalno hendikepirani Francuz, koji regrutira djecu za naciste, vjerujući da ih na taj način štiti. Tog ograničenog tipa po imenu Abel utjelovio je poznati američki glumac John Malkovich (film je snimljen na engleskom jeziku). Njega upoznajemo u predratnom Parizu kao automehaničara, čija će prostodušnost i naivna ljubav prema djeci biti zamijenjena za nešto užasnije i zbog toga će se Abel naći na sudu. Kako je rat sve bliži, bit će mu dan izbor - ili zatvor ili vojska, a nakon što se pridruži vojsci, Abel će uskoro završiti u zarobljeništvu, poslije čega će igrom slučaja postati osobni asistent Göringovog glavnog šumara.

Potom će, u ovoj pomalo barrylyndonovskoj priči, Abel završiti kao sluga u dvorcu koji je pretvoren u vojnu akademiju za dječake, a ondje će se njegova prostodušnost iskoristiti kako bi vrbovao djecu za Hitlerjugend. Posve je jasno kako je "Der Unhold" još jedna groteskna, apsurdistična, nadrealna i alegorijska proturatna antibajka, a uloga "Abela" kao da je stvorena za Malkovicha. Iako je ovaj film prošao daleko slabije zapaženo u odnosu na "Limeni bubanj", riječ je o zanimljivoj stiliziranoj priči, koja se ističe i sjajnom glazbom Michaela Nymana (Piano).

Primjedbe