FRAMING JOHN DELOREAN (2019,SAD) - 7,5/10



Uigrani dokumentaristički dvojac Don Argott i Sheena M. Joyce donose nam još jednu tipičnu američku priču. Priču o velikim snovima i velikim ambicijama, a ujedno o velikom kriminalu i nevjerojatnoj prijevari, koju su snimili u kombinaciji dokumentarca i igranog filma. Glavni protagonist ovog filma je, lako je već po naslovu naslutiti, čovjek po imenu John DeLorean, samo jedan u nizu onih tipova čiji su životi savršeni predložak za igrani film, a i sami autori više puta se ovdje pitaju kako je to moguće da nitko još nije snimio igrani film o njemu. Jer imamo tu praktički sve elemente koje zahtjeva tipični holivudski spektakl - čovjeka s velikim snovima i vizijom, ljepotice, kolumbijski narko kartel, hrpu kokaina, sumnjive poslove, ratno stanje, spektakularna suđenja te nevjerojatne prijevare. Kako saznajemo, brojni producenti, scenaristi i redatelji u više navrata su planiranje klasičnog biopica o Johnu DeLoreanu, no niti jedan od tih pokušaja do sada nije realiziran, tako da je ovaj dokumentarac zapravo prvi film u kojem saznajemo priču čovjeka koji je nevjerojatnu slavu stekao tijekom 70-ih godina prošlog stoljeća.

John DeLorean se već kao vrlo mlad počeo probijati u automobilskoj industriji Detroita i već u tridesetim godinama postao je glavna zvijezda General Motorsa. Sve što bi dotaknuo pretvarao bi u zlato, a njegov san bio je proizvesti sportski automobil koji bi imao savršene performanse i u odnosu na koji bi Lamborghini ili Ferrari izgledali kao najobičnije tačke. Uz to, DeLorean je vodio i iznimno ekstravagantan život, ponašao se više kao da je rock'n'roll ili holivudska zvijezda, nego jedan od članova uprave moćne korporacije, izlazio s manekenkama i bio je stalni gost tabloida. Iako su im njegove inovacije, hrabrost i nevjerojatna marketinška sposobnost donosili nevjerojatne profite i iako je prodaja njihovih automobila rasla iz godine u godinu, glavni igrači General Motorsa samo su čekali priliku da ga se riješe. Početkom 70-ih tu su priliku i dočekali te je DeLorean potjeran iz GM-a, a to je ovaj iznimno snalažljivi i sposoban tip iskoristio priliku za konačno ostvarenje svojih snova.

Osnovao je vlastitu kompaniju i skupa s inženjerima koje je angažirao bacio se na projektiranje automobila svojih snova, sportskog auta kojeg je nazvao po samom sebi. Ubrzo je uspio otvoriti tvornicu i to nigdje drugdje nego u Sjevernoj Irskoj, automobil je ubrzo proizveden, no savršena slika o ovom poduzetniku vrlo brzo počela se raspadati. Kako bi spasio tvornicu DeLorean se upustio i u poslove s kokainom te je ubrzo postao Reaganov veliki primjer u njegovom "Ratu s drogom", no to nije bio jedini problem koji si je uvalio za vrat. Pokušavaju autori (kojih se ponajviše sjećamo po izvrsnom rock - dokumentarcu "Last Days Here" o frontmenu nikad uspjelog heavy-metal benda Pentagram Bobbyju Lieblingu, oni koji vole rockumentarce neka taj sjajan film obavezno pogledaju) doći do odgovora na pitanje tko je zapravo bio DeLorean? Vizionar? Najobičniji prevarant? Ili oboje? Uz autore odgovor na to pitanje pokušava dokučiti i poznati glumac Alec Baldwin, koji ga je utjelovio u igranim dijelovima filma, a u svakom slučaju "Framing John DeLorean" pokazao se kao jedan od onih iznimno uzbudljivih i intrigantnih dokumentaraca. 

Primjedbe