GOOD OMENS (2019-23,GBR-SAD) - 7/10






Some say the end is near, some say we'll see Armaggedon soon, kaže jedan moderni pjesnik, a armagedon samo što nije stigao u mini-seriji snimljenoj prema poznatom romanu Britanaca Terryja Pratchetta (Vodič kroz galaksiju za autostopere) i Neila Gaimana (The Sandman, American Gods) iz 1990. godine. I apokalipsa vjerojatno nikada nije bila ovako bedasta, otkačena i zabavna, apsurdna, čak i pomalo predjetinjasta za moj ukus. Ne mogu reći da sam neki fan Pratchetta ili Gaimana i nisam nikada čitao njihov fantasy - comedy roman, tako da ne mogu ni suditi koliko je ekranizacija pogodila duh knjige, no kod mene je najveći problem što to ipak nije moj stil humora. Naravno, ne znači to da nema ovdje duhovitih i smiješnih situacija, a daleko najveći plus ove serije ipak su dva glavna lika, koji su izvrsni.

Posebno se to odnosi na Škota Davida Tennanta, tipa koji je punih 12 godina glumio Dr. Whoa u istoimenom britanskom serijalu, a nastupio je i u bezbroj drugih serija i filmova. Ništa slabiji nije ni Velšanin Michael Sheen (Frost / Nixon, The Damned United), a njih dvojica su najneobičniji mogući duet koji će igrom slučaja udružiti snage kako bi spriječili nadolazeću apokalipsu. Anđeo Aziraphale (Sheen) i demon Crowley (Tennant) uz ljude su od samih početaka njihovog postojanja. U urnebesnoj zafrkanciji na račun bibijskog starog zavjeta, vidimo da su upravo njih dvojica bili uz Adama i Evu otkako su oni protjerani iz raja, a potom su, u stilu Broja 1 iz Alan Forda, Aziraphale i Crowley bili prisutni praktički svim važnim i nevažnim povijesnim događajima. Iako bi jedan anđeo i jedan demon prema nekoj logici trebali biti zakleti neprijatelji, tisuće i tisuće godina druženja dovela su do toga da su smotani, zbunjeni i nesposobni Aziraphale i coolerski, zabavni i šarmantni Crowley u međuvremenu postali pravi prijatelji, koji su jedan drugom u više navrata čak i spašavali živote.

Iako Aziraphale to ni slučajno ne želi priznati, njih dva su pravi tandem, kojem se život na Zemlji nekako omilio i nije im baš draga ideja nadolazećeg armagedona, odnosno dana kada će sile dobra i zla krenuti u konačni obračun. A taj dan je iznimno blizu pošto su demoni iz pakla skovali plan u rodilištu kojim upravljaju demonske (ne)časne sestre Luciferovog sina podvaliti jednoj obitelji. No, smotani demoni uspjet će, kao Marinko Ćutuk iz Audicije, zamijeniti bebu za bebu, tako da će maleni Antikrist završiti kod pogrešne obitelji. Kako se bliži njegov 11. rođendan, odnosno dan kad će se na Zemlju spustiti vojska pakla, svi će oni morati pronaći pravog klinca, koji odrasta na nepoznatom mjestu za sve njih. U potragu za Antikristom uz anđele i demone uključit će se i druge sile, kao što su vještice, jahači apokalipse, lovci na vještice i sva vojska sličnih stvorenja, a svima je zajedničko da uopće i ne znaju gdje je i tko je stvarni mladi Luciferović. Tu će na scenu morati stupiti Aziraphale i Crowley, koji će morati stvoriti čudni savez i njime izazvati velike probleme za sebe u svojim središnjicama, no jedino oni mogu zaustaviti nadolazeći armagedon.

Pratchett i Gamain o ekranizaciji svoje knjige razmišljali su godinama i brojni scenaristi i redatelji su se tijekom tih godina izmijenjivali u njihovim planovima. Nakon što je Pratchett 2015. godine umro, činilo se da od svega neće biti ništa jer Gamain nije želio raditi bez svog kompanjona, no Pratchett mu je prije smrti poslao pismo u kojoj ga je obvezao da mora napraviti film ili seriju. Situacija se uskoro počela pomicati s mrtve točke i kako bi konačno snimili seriju udružili su se britanski BBC i američki Amazon. I definitivno je "Good Omens" iznimno simpatična serija, u kojoj se pojavljuje još niz poznatih glumaca, dok su glasove bogu i vragu posudili Frances McDormand i Benedict Cumberbatch. Snimljeno je to s puno mjere, pomalo u stripovskom stilu, s kvalitetnim efektima, a najveći problem je što sve to previše oscilira kvalitetom i zanimljivošću tako da su poneke epizode urnebesne, a neke su na rubu dosade. Ipak, ova satirična, cinična, ironična, alternativna povijest čovječanstva fini je primjerak pratchettovskog apsurdističkog humora jer upravo najbolji segmenti serije i stižu kada se radi zafrkancija na račun povijesti i povijesnih događaja, a najveći forte "Good Omensa" su sjajna izvedba i nevjerojatna kemija vodećeg glumačkog tandema.

Primjedbe