LEMONADE (2018,RUM) - 7/10



Mara (Malina Manovici) je 35-godišnja medicinska sestre iz Rumunjske koja je u potrazi za boljim životom stigla u SAD. Preko nekakve agencije dobila je radnu vizu na šest mjeseci i zaposlila se u tom razdoblju kao medicinska sestra u rehabilitacijskom centru. Slučajno ili ne, poklopilo se da je taman pred kraj tih šest mjeseci Mara na svom poslu upoznala Amerikanca Daniela (Dylan Smith), koji je bio na rehabilitaciji i ubrzo se za njega udala. Iako joj je viza istekla u Ameriku sada stiže i njezin devetogodišnji sin Dragos, a žena je u problemima jer inspekcija za imigraciju istražuje je li njezin brak s Amerikancem klasična prijevara kako bi ishodila ostanak u SAD-u. No, situacija će se još dodatno zakomplicirati jer inspektor od nje zatraži seksualne usluge za ishođenje zelene karte, a to nije jedini problem jer će Mara na još nekoliko načina shvatiti što znači biti ilegalac u Americi.

"Limunada" debitantice Ioane Uricaru premijeru je imala u Panorama sekciji festivala u Berlinu, a prikazana je i na mnogim drugim svjetskim festivalima, među kojima i u Sarajevu, gdje je Uricaru dobila nagradu za najbolju redateljicu. Riječ je o jednom od onih problemskih filmova s vrlo aktualnom i životnom tematikom i to preko priče o ženi koja je život u obećanoj zemlji kao što je Amerika, zasigurno zamišljala bitno drukčije. Ubrzo će se ispostaviti da Mari seoba na drugi kraj svijeta i nije donijela ništa dobro, već samo nove probleme, a dodatni plus ovog filma je dokumentaristički štih tako da cijela ova situacija djeluje potpuno životno.

Tematika migracija posljednjih je godina sve aktualnija i sve češće je možemo vidjeti kako je se obrađuje u filmovima sa svih strana svijeta, no posebno je zanimljivo kako je ovaj puta glavni protagonist tipični ekonomski migrant iz srednjoistočne Europe. Ovaj puta to je Rumunjka, no isto tako mogla je biti Hrvatica, Bosanka ili Srpkinja, sve bi više-manje zasigurno bilo isto. Žena koja je odlučila ostaviti sve iza sebe i probala se snaći na drugoj strani svijeta, naivno misleći da su ljudi tamo pošteniji i da se lakše može uspjeti. No, vrlo brzo će shvatiti da baš i nema puno onih koji će ti pomoći, već je puno više onih koji će te i takvog jadnog i nemoćnog pokušati iskoristiti na sve moguće načine. Ukoliko želi opstati u takvom svijetu, Mara će morati postati cinična, baš kao i oni koji je okružuju i ukoliko želi ishoditi ostanak ondje, morat će se početi koristiti metodama koje koriste i oni koji je okružuju jer će se za sve morati izboriti sama. 

Primjedbe