PETIT PAYSAN (2017,FRA) - 8/10



Mladi francuski filmaš Hubert Charuel predstavio se s uzbudljivom i realističnom kombinacijom trilera i drame, aktualnom i upozoravajućom pričom za koju je dobio nagradu za najboljeg francuskog debitanta. "Petit Paysan" ili "Mali farmer", kako bismo preveli ovaj film smješten u ruralni predio Francuske uz granicu s Belgijom, Chaurelu je donijela i nominaciju za europsko otkriće godine, a film je imao osam nominacija za Cesara, odnosno francuski film godine, među njima i za najbolji film snimljen u Francuskoj u 2017. godini. Uz nagradu za najbolji film, nagrade su odnijeli Sara Giraudeau za sporednu žensku ulogu te fantastični Swann Arlaud, koji je i utjelovio "malog farmera" iz naziva filma ili Pierrea Chavagnesa.

Pierre je 35-godišnjak koji se odlučio nastaviti baviti poljoprivredom i uzgojom mliječnih krava. Ima Pierre prekrasnu farmu od tridesetak krava i čini se da on sasvim solidno živi od svog posla, a čini se da on svoj posao iznimno voli. Svaka krava na njegovoj farmi ima i svoje ime i posve je očito da Pierre iznimno voli svoje životinje i trudi se da one ne budu isključivo sredstvo preko kojeg on osigurava egzistenciju sebi i roditeljima od kojih je naslijedio farmu i potom je modernizirao i unaprijedio, već želi da njegove krave budu sretne. U tome čovjek i uspijeva jer u cijelom okrugu njegove krave daju najkvalitetnije mlijeko, no kakav bi to bio film da ta idila potraje neko dulje vrijeme.

Ti problemi će nastati kad se jedna od njegovih najboljih krava oteli, a potom će Pierre shvatiti da je ta krava bolesna. I ne bi tu bilo ništa neobično da se nedavno iz obližnje Belgije nije počela širiti epidemija bolesti stoke zbog koje su mnogim farmerima ubijena cijela stada. Iako nije siguran je li i njegova krava doista oboljela od te užasne bolesti ili je riječ tek o nekom prolaznom mastitisu, Pierre odluči bolesnu kravu ubiti i potom je zapaliti i zakopati negdje na polju. No, problemi će nastati kad veterinarska inspekcija shvati da mu jedna krava nedostaje, a kad Pierre prijavi njen nestanak, situacija će postati sve kaotičnija.

Do tada miran život ovog skromnog farmera počet će se pretvarati u potpuni kaos, a strah i paranoja da će ostati bez svih svojih krava i farme počinje ga potpuno proganjati. Posve je očito da je Pierre svoju egzistenciju i svoje postojanje potpuno vezao uz život na farmi i posao kojim se bavi i sama pomisao da će ostati bez svega, natjerat će ga do potpunog ludila. Paranoja, strah i panika potpuno će promijeniti karakter ovog vrijednog čovjeka, a iako egzistencijalistička psihološka drama o mladom farmeru možda i ne zvuči kao nešto ekstra uzbudljivo, vjerujem da bi mnogi nakon gledanja mogli promijeniti mišljenje. "Petit Paysan" je film koji niti jednog trenutka ne posustaje u tempu i emocionalnoj odmjerenosti, a uz to djeluje potpuno stvarno, sirovo, kao da doista pratimo propadanje čovjeka koji je sebe vezao uz nešto poput farme te shvaćamo da je to posao u koji moraš unijeti cijelog sebe i posao uz koji nema godišnjeg odmora ili slobodnog dana. Shvaćamo da to zapravo i nije posao, već život, a bez svog života ovaj bi mali farmer mogao ostati. 

Primjedbe