SKIN (2018,SAD) - 8/10



Kategorija dobitnika Oscara za kratke filmove obično je jedna od onih na koje i ne obraćamo previše pažnje, no nerijetko se zna dogoditi da ti zanemareni kratkometražni slavodobitnici, kasnije ostvare impresivne karijere i u "pravim", cjelovečernjim filmovima. Izraelac Guy Nattiv je i prije Oscarom nagrađenog kratkiša "Skin" iz 2018. godine u svojoj zemlji snimao i cjelovečernje filmove, no dolazak u Ameriku značio je i novi početak, a nakon kratkog filma "Skin", snimio je Nattiv i istoimeni dugometražni film. Iako oba filma dijele isto ime i u oba filma obrađuje temu neonacista, priče ovih filmova sasvim su različite te je dugometražni "Skin" biografska krimi drama o bivšem neonacistu s američkog Midwesta Bryonu Winderu (Britanac Jamie Bell). O ovom tipu ranije je sniman i dokumentarac "Erasing Hate", a već prvi pogled na Bryona sugerira zašto se ovi filmovi nazivaju "Koža" ili "Brisanje mržnje".

Winder se neonacističkoj organizaciji pridružio još kao 14-godišnjak, a do tinejdžerskih godina ne samo cijelo tijelo, već i glavu i lice, on si je prekrio rasističkim i zbilja užasnim tetovažama. Kako ćemo vidjeti već na početku ovog filma, on će se kasnije svojih uvjerenja odreći i podvrgnut će se dugotrajnoj i zahtjevnoj operaciji brisanja svih tih tetovaža sa sebe. No, prije toga Windera ćemo upoznati kao pravog "pit-bulla" organizacije iz Indiane, kojoj su na čelu supružnici Fred (Bill Camp) i Shareen (Vera Farmiga) Krager, sredovječni par koji okuplja izgubljene klince i potom ih podučava mržnji i od njih stvara pravi batinaški odred. Već u uvodnim scenama vidimo da organizacija koja se naziva Vinlanders Social Club nije nimalo bezazlena jer će tijekom prosvjeda antifašista i aktivista za ljudska prava ovi izbrijani šupljeglavci izazvati užasne nerede i premlatit će sve što im se nađe na putu.

Ipak, Bryon će uskoro početi doživljavati transformaciju i to nakon što upozna Julie, razvedenu majku tri kćeri. Kao da će se u njemu vrlo brzo početi razvijati očinski instinkt i kao da će shvatiti da obiteljski život i članstvo u organizaciji koja pali džamije, mlati crnce i slično, baš i ne idu skupa. Taj prijelaz iz opasnog divljaka koji izaziva strah među svima već na prvi pogled, neće biti ekspresan, već će se Bryon dugo lomiti i boriti sa samim sobom i s vlastitim uvjerenjima. Iako ta njegova transformacija i nije do kraja uvjerljiva jer ubrzo će on od tipa koji 14-godišnjim klincima nožem izrezuje lice i mlati sve redom, postati obiteljski čovjek koji ne želi imati veze s vlastitom prošlošću, svejedno je ova priča jedna od onih moćnih i šokantnih. No, koliko god se on želio riješiti prošlosti i starog društva, jasno je da to obično i nije tako lako. Posebno kad ti je staro društvo jedna od najgorih neonacističkih organizacija u Americi, a kad ti jezive tetovaže po cijelom licu svima otkrivaju tko si i što si.

U svakom slučaju pokazao se "Skin" kao kvalitetna krimi drama koja me u nekim trenucima podsjetila na kultnu "Generaciju X", film koji mi je duboko ostao urezan u pamćenje kad sam ga prvi puta gledao još kao tinejdžer, iako "Skin" ipak nema toliku težinu. Svejedno, riječ je o filmu koji progovara o jednoj vrlo važnoj i aktualnoj temi jer vidimo, nažalost, da je tih neonacističkih, rasističkih i mrziteljskih organizacija sve više ne samo u Americi, već da je posljednjih godina sličnih kretena sve više i u dobroj staroj Europi. Nudi ovaj film i sasvim solidan uvid u funkcioniranje jedne takve organizacije i vidimo kako je tu u pravilu riječ o napuštenim i izgubljenim klincima u kojima razni manipulatori i širitelji mržnje pronalaze laku metu za sijanje svojih idiotarija. Baš kao što klinac kojeg pokupe s ceste u ovom filmu, prizna Bryonu da je ušao u njihov auto i pristupio ovoj organizaciji jer je bio gladan i nadao se da bi mogao dobiti nešto za jesti, zasigurno i u stvarnosti mnogi zbog sličnih razloga pristupaju takvim groznim organizacijama.

Kad si odbačen i ostavljen od svih, tada osjećaj pripadnosti bilo kakvom društvu, zajednici ili organizaciji za nekog takvog može značiti jako puno i tada u pravilu nije teško zavesti i izmanipulirati nekoga tko samo želi pripadati nečemu. Upravo zbog toga je nevjerojatno važno imati i obrazovni sustav koji će u djeci i mladima razvijati kritičko razmišljanje, a ne od njih samo stvarati programirane poslušnike i klimavce koji ne znaju i ne mogu shvatiti svijet oko sebe i koji se nevjerojatno lako daju izmanipulirati te pristaju činiti najgore moguće stvari. I u ovom filmu vidimo da su to u pravilu ljudi potpuno ispranih mozgova, koji ne mogu shvatiti da je ono što čine potpuno pogrešno. Pomalo je zastrašujuće što je ekstremna desnica posljednjih godina u nevjerojatnom usponu i upravo oni predstavljaju možda i najveću sigurnosnu ugrozu u Americi. Prema podacima FBI-ja, broj terorističkih napada za koji su odgovorni ekstremni desničari, neonacisti i razni bijeli supremacisti iz godine u godinu raste u Americi te ih je tako u 2017. zabilježeno više od 30, dok ih je samo desetak godina ranije u prosjeku bilo pet godišnje. Sve to govori da situacija nije nimalo bezazlena, a pitanje je što uopće možemo očekivati u budućnosti. 

Primjedbe