THE BEACH BUM (2019,SAD) - 7/10





Harmony Korine se sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća prometnuo u pravog enfant terriblea američkog filma. Kao scenarist filmova kao što su "Kids" ili "Ken Park", koje je potom režirao Larry Clark ili redatelj filmova poput "Gummo" ili "Julien Donkey-Boy" Korine se predstavio kao glasnik mlade generacije i kao čovjek koji prvenstveno razumije probleme u kojima se našlo društvo i pojedinci, a te probleme i situacije predstavio bi na izuzetan način. Najogledniji primjer njegovog stvaralaštva upravo je "Gummo", mockumentary smješten u uraganom poharani gradić Xenia u Ohiju, a taj je film toliko oduševio velikog Wernera Herzoga da je on odlučio i glumiti u sljedećem Korinenovom filmu. No, od "Kidsa" ili "Gumma" prošlo je već dosta godina i jasno da Korine više nije onaj butnovni klinac, kojem su na prvom mjestu provokacija i šokiranje, ali svejedno je i dalje on svijet za sebe kad je u pitanju američki film te se s njegovim stvaralaštvom teško nešto drugo može uspoređivati.

Nakon prethodnog filma, "Spring Breakers", mnogi fanovi odlučili su se odreći Korinea, zamjerajući mu da je skrenuo u komercijalu i odrekao se samog sebe, no to baš i nije tako. Tako da se nameće da je njegov posljednji film, na koji se moralo čekati punih sedam godina, nekako logičan nastavak "Spring Breakersa". I radnja "The Beach Buma" smještena je na Floridu, a za razliku od studentica koje će upasti u probleme, sada pratimo sudbinu čovjeka koji je problem sam po sebi i koji se time ni malo ne zamara. Iako se može pronaći da je "Faca s plaže", kako je u nas prilično jadno preveden ovaj film, stonerska komedija, nekako sam stekao dojam da je to više bila parodija na stonerske komedije, filmove u kojima se tipovi napušavaju pa upadaju u razne pustolovine i glupe situacije.

Cijeli život glavnog junaka Moondoga ovdje je svojevrsna pustolovina i on je nekad uspješni pjesnik, koji je odlučio, kako sam kaže, posisati sav nektar života. I sisa on taj nektar i više nego dobro, po cijele dane se vucara po plažama Florida Keysa, puši, pije, drogira se, jebe sve što mu se nađe na putu i ne zamara se ni sa čim. Ima čovjek i pravo jer žena mu je multimilijunašica, koja je već odavno odustala od pokušaja da ga promijeni i stane na kraj njegovim eskapadama. Pomirila se žena sa sudbinom, a Moondong uživa u svom svojevrsnom bijegu od civilizacije na posve neuobičajeni način. No, neće to trajati dugo jer situacija će se razviti tako da će Moondog morati uozbiljiti i uzeti uzde života u ruke, ali pitanje je je li on za tako nešto spreman i sposoban.

Gledajući "The Beach Bum" došla mi je misao da bi ovako vjerojatno izgledao film "Dolce vita" da ga je kojim čudom umjesto Fellinija početkom 60-ih u Rimu, danas snimao Korine na Floridi. Baš kako Mastroiannijev Marcello Rubini uživa u sedam dana ugodnog života u Rimu, tako i Moondog uživa u sedam ili više godina u lagodnom životu na floridskim plažama. I koliko je bezbrižan i neobuzdan glavni junak filma, takav je uostalom i cijeli film. Bez čvrste naracijske linije, što smo već nekako i navikli od Korinea, vizualno blještavo, lepršavo, opušteno, kao da je preko glavnog lika želio poručiti, ljudi živite kako hoćete i radite što hoćete, a ne zamarajte se što drugi o vama misle.

Iako sam negdje vidio da je uloga Moondoga najbolja uloga Matthewa McConaugheyja ne bih se mogao baš složiti s tom konstatacijom, iako je činjenica da Mato i više nego uživa igrajući ovog bezbrižnog tipa. Kao i u prijašnjim filmovima, Korine je okupio ekipu poznatih lica (uz McConaugheyja tu su i Isla Fisher, Zac Efron, Snoop Dogg, Jonah Hill i već pomalo zaboravljeni Martin  Lawrence), kojima je suprotstavio autentične naturščike, pijance, klošare, stonere i radodajke koje je valja pronašao negdje po plažama. Teško je žanrovski svrstati ovaj film koji definitivno nije komedija u klasičnom smislu te riječi, a Korine je još jednom potvrdio da ima iznimno bolestan smisao za humor i da riječi politička korektnost ne postoje na njegovom repertoaru. Iako je "The Beach Bum" definitivno film bez glave i repa, bio je to možda i najzabavniji film bez glave i repa u dugo vremena i zanimljiv eskapizam u život kakav bismo možda i poželjeli prakticirati i pokušati na taj način pobjeći od problema, no pitanje je koliko bismo u Moondogovom ritmu izdržali. Jedan od onih filmova u kojima je samo «putovanje» bitnije od krajnjeg odredišta.

Primjedbe