THE REPORTS ON SARAH AND SALEEM (2018, PAL) - 8/10



Izvanbračne avanture su nešto sa čime treba biti posebno na oprezu i oni koji se upuštaju u takve veze vjerojatno dobro znaju koliko je diskrecija važna i kako je takve susrete nužno skrivati od znatiželjnih očiju. Oni koji se upuštaju u takve avanture zasigurno su dobro svjesni da samo jedan krivi korak i jedan par očiju koji će vidjeti nešto što ne bi trebao, može donijeti brojne neugodnosti ne samo za one koji se upuštaju u takve veze, već i za puno više ljudi. Koliko riskira svojom vanbračnom vezom, i više je nego svjestan i par iz ovog filma snimljen u palestinsko - njemačko - nizozemskoj koprodukciji pošto je Sarah (Sivane Kretchner) Izraelka, a Saleem (Adeeb Safadi) je Palestinac. Žive oni svaki u svom dijelu Jeruzalemu, gradu oštro omeđenom zidovima i žicom i gradu u kojem se dobro zna tko je Izraelac, a tko Palestinac. Situacija je tim delikatnija jer je Sarin muž pukovnik u izraelskoj vojsci, a i Saleem je oženjen za sestru čovjeka za kojeg radi te je njegova gospođa u poodmaklom stupnju trudnoće.

Saru i Saleema upoznajemo dok su oni već u strastvenoj vezi, a ubrzo saznajemo i na koji način se upoznalo ovo dvoje ljudi koji se vjerojatno nikada nisu trebali upoznati. Sarah je vlasnica kafića u izraelskom dijelu Jeruzalema, a Saleem radi kao dostavljač za palestinsku pekaru koja Sarin kafić opskrbljuje kroasanima, kiflama i perecima koji se ondje prodaju za kavu. Sastaju se oni uglavnom tijekom noći, negdje u skrovitim kutcima grada, na brdima i šumarcima, kako već i priliči ljubavnicima za čiji odnos nitko ne smije saznati, no jedne noći ovo dvoje malo će se opustiti i zaputiti u zajednički izlazak u palestinskom dijelu grada. Jasno da će Saleema u društvu nepoznate žene, za koju je lako pretpostaviti da je Izraelka, zamijetiti mnogi, a već sljedećeg jutra naći će se on u ozbiljnim problemima. Palestinska sigurnosna služba će ga pokupiti zbog optužbi da u palestinski dio grada dovodi izraelske prostitutke, no to će biti tek prvi u moru problema jer će se u cijelu priču vrlo brzo uključiti i izraelska sigurnosna služba, a dobro znamo da s tom ekipom nema puno zafrkancije. Ovaj puta optužbe će biti daleko opasnije jer će Izraelci Saleema optužiti da je terorist koji preko svoje ljubavnice, ujedno supruge visokorangiranog časnika u izraelskoj vojsci, pokušava iskamčiti važne informacije za neprijateljske aktivnosti.

Vrlo brzo ne samo životi ovo dvoje ljudi, već i životi cijelih njihovih obitelji prevorit će se u pravi pakao, a nešto što su oboje smatrali tek usputnom vanbračnom vezom obilježit će ih za sva vremena. Izdaja svojih supružnika pokazat će se za njih istoznačnicom za izdaju ili prijevaru svog naroda i svoje religije, a osim što je ova priča iznimno uzbudljiva, mladi Palestinac koji je filmsku režiju studirao u San Franciscu, Muayad Alayan, sjajno je prikazao i kako izgleda ta shizofrenost potpuno podijeljenog grada i države koje su u stalnoj napetosti i opasnosti. Izvanbračna veza, koja se u velikoj većini svjetskih zemalja ne bi ticala nikog osim onih koji su izravno uključeni u nju, ovdje će se pretvoriti u pravi međunacionalni incident i podignut će obje zajednice na noge. Vidimo s koliko nelagode Saleem odlazi u izraelski dio grada, a s jednakom neugodnošću i strahom Sarah odlazi na njihova druženja. Pola sata vožnje udaljeni Betlehem, gdje se oni u pravilu sastaju, za nju izgleda kao posve drugi planet i kao najopasnije i najstrašnije mjesto u svijetu. Kako je Alayan i sam odrastao u istočnom dijelu Jeruzalema, a scenarij za "Izvještaje o Sari i Saleemu" napisao je njegov brat Rami Musa Alayan i to prema stvarnim ljudima i istinitim događajima, djeluje sve ovo i više nego realistično i stvarno. Imao je ovaj film i sasvim solidan festivalski život diljem svijeta te je čak i osvojio nagradu publike na festivalu u Rotterdamu. 

Primjedbe