THE SON (2017-19,SAD) - 7/10



Iza svakog velikog bogatstva stoji i veliki kriminal, napisao je negdje poznati francuski pisac Honore de Balzac i teško se tom njegovom zaključku nešto može prigovoriti. U samo nekoliko riječi ovaj čuveni francuski realist i autor epohalnih djela među kojima je zasigurno najpoznatije "Čiča Goriot" rekao je svu mudrost ovog svijeta jer naprosto je nemoguće da netko posjeduje desetke milijardi ovoga ili onoga ili desetke tisuća hektara zemlje, a da se toga dokopao ako možda i ne na nezakonit, onda na nemoralan način svakako. Ta bi se fraza definitivno mogla primijeniti i za obitelj iz ove serije čija se radnja zbiva u tri vremenska razdoblja, sredinom 19. stoljeća, početkom 20. stoljeća i potkraj istog stoljeća te u njoj pratimo sudbinu veleposjedničke obitelji McCullough iz južnog Teksasa.

Oca obitelji, Elija McCullougha upoznajemo 1848. godine kao dječaka kojem su indijanci poubijali obitelj dok je putovala na zapad, a gotovo 70 godina kasnije on je jedan od najvećih zemljoposjednika u Teksasu. I ne posjeduje ovaj tipični američki aristokrat, koji se bogatstva dokopao na tipični američki način, pljačkom, ubojstvima i otimačinom, bilo kakvu zemlju, već zemlju ispod koje se nalaze obilne zalihe nafte. No, problem je što se na zemlji njegovih susjeda, meksičke obitelji Garcia nalazi još veća i bolja nalazišta nafte i jasno da stari pukovnik McCullough neće samo tako dopustiti da se neki tamo Meksikanci obogate kad bi mogao on i njegova obitelj. Borba za zemlju na još uvijek itetako divljem američkom zapadu bit će u središtu priče ove serije koja se za sada protegnula na dvije sezone. No, osim bespoštedne borbe ove obitelji za dominaciju i bogatstvo, imamo tu i pravu obiteljsku dramu o jednoj moćnoj obitelji koju će nezaustavljiva pohlepa jednog od njih, praktički dovesti na prag uništenja.

Kao što sam ranije naveo, dobar dio priče ove serije zbiva se sredinom 19. stoljeća i u tom dijelu saznajemo što je Elija McCullougha oblikovalo u mladosti i kasnije od njega stvorilo takvog čovjeka. Vidimo tako da je on živio s indijancima iz plemena Komanči proveo dobar dio mladosti, da bi se kasnije prometnuo u najvećeg zemljoposjednika i vlasnika stoke, koji će vrlo brzo shvatiti i vrijednost crnog zlata koje se nalazi ispod površine zemlje. U drugoj sezoni uz ova dva vremenska razdoblja pratimo i događaje s kraja 80-ih godina prošlog stoljeća i sudbinu jedine preživjele članice ove moćne dinastije. Od poznatih lica daleko najviše se ističe nekadašnji James Bond odnosno Pierce Brosnan u ulozi Elija McCullougha (dakako, ovog u starijoj fazi, mladog Elija utjelovio je mladoliki Jacob Lofland kojeg se sjećamo iz "Mud" i "Free State of Jones").

Najveći problem mi je kod ove serije što mi je dobrim dijelom djelovala nekako generički te je zbilja upečatljivu Brosnanovu predstavu pomalo zasjenila ziheraška režija, kao i traljava izvedba u pojedinim trenucima. Ipak, najviše me bunilo što su vremenska razdoblja u kojima se odvija radnja i više neuvjerljiva jer bi u trenucima kad je pukovnik McCullough stari gazda familije te i dalje sam rješava sve probleme, on trebao imati cca 85 godina, ako su ga 1848. indijanci zarobili dok je imao 15 ili 16 godina. A glavnina radnje zbiva se u 1915. godini. Ipak, bez obzira na sve te vremenske diskrepancije i sitnije probleme u samoj realizaciji, ne može se poreći da je "Sin" bila uzbudljiva i zanimljiva serija, koja nas na dosta realističan način upoznaje s vremenom kad su nastajale te bogate i moćne američke obitelji. Obitelji koje danas smatramo uvaženim članovima društva i poštovanim članovima zajednice, ljudima kojima se svi klanjaju i ulizuju i nitko im se ne bi štel zamjeriti i svi čekaju da im ovi bace mrvice sa stola, a na svojem bogatstvu i statusu ponajprije mogu zahvaliti sposobnosti otimačine svojih predaka.

Primjedbe