THE VICTIM (2019,GBR) - 8/10



Iz Škotske nam stiže kompleksna trilersko - dramska mini serija (četiri epizode od sat vremena) u čijem su središtu priče majka dječaka ubijenog prije petnaestak godina i čovjek kojeg ona sumnjiči da je tada kao 13-godišnjak ubio njenog Liama. Anna Dean (Kelly MacDonald, sjećamo je se iz Trainspottinga i Boardwalk Empirea) s gubitkom sina ne može se pomiriti ni godinama poslije. Tim više jer je ubojica njenog sina nakon nekoliko godina maloljetničkog zatvora pušten na slobodu i pod drugim identitetom sada negdje mirno živi. Kako je bila riječ o maloljetniku, nikakvi podaci o njemu tada nisu bili dostupni javnosti, no u međuvremenu je iscurilo njegovo ime, a Anna je vlastitu istragu nastavila voditi sve do danas. Priča kreće kad nepoznati počinitelj napadne obiteljskog čovjeka i vozača autobusa Craiga Myersa (James Harkness) i to nakon što je Anna na internetu objavila njegovo ime i fotografiju pošto je dobila informacije da je upravo on ubojica njenog sina.

Craig jedva preživi napad, a Anna završi na sudu zbog poticanja na ubojstvo. Istragu vodi iskusni detektiv Grover (John Hannah), i sam tip s problematičnom prošlošću, koji istinu pokušava istjerati do kraja i kao da je jedini u policiji koji se trudi zaštititi Craiga, čiji će se život u međuvremenu potpuno raspasti. Iako ne postoje nikakvi dokazi da je upravo Craig ubojica, vrlo brzo će on ostati sam, a je li on doista ubojica ili je i on najobičnija žrtva svojevrsnog lova na vještice i meta mase željne linča i osvete, saznat ćemo, jasno, tek na samom kraju. Kreatoru serije Bobu Williamsu ideja za nastanak "Žrtve" bio je sličan slučaj koji se 90-ih godina zbio u Engleskoj, a čovjek je uspio stvoriti intrigantnu priču čiji je sam naziv i više simboličan. Jer posve je jasno da ubijeni Liam ovdje nije jedina žrtva i da je ubojstvo djeteta nešto od čega će se bilo koji roditelj jako teško oporaviti i samo tako krenuti dalje sa životom.

No, Annina jedina životna misija je pronalazak ubojice svoga sina i izračunavanje računa s njim. Drži se ona one stare, oko za oko, zub za zub, ni ne razmišljajući da je sa svojim osvetničkim nagonom potpuno zanemarila ostatak obitelji, odnosno mlađeg sina i kćer. I dok je jasno da je Craig čovjek s misterioznom prošlošću, o kojoj gotovo ništa ne zna ni njegova supruga, sve se čini da je on nevina žrtva progona. Na kraju nije ni bitno je li on doista prije 15 godina ubio dječaka ili ne, on je do kraja života potpuno obilježen i posve je jasno da za njega više nema budućnosti u Edinburghu, gdje se radnja i odvija. Williams je scenaristički jako dobro odradio posao i izgradio likove, glumci su na visini zadatka, a paralelno sa sudskim postupkom u kojem imamo samo dvije opcije, kriv ili nedužan, u stvarnom životu rijetko kad je nešto crno ili bijelo. Autor serije uspio je dobro zagrebati ispod površine i pokušati dokučiti koja je to motivacija što ljude tjera da čine zločine i kako se oni poslije nose s posljedicama svog čina. Uzbudljivo, intrigantno, šokantno i emotivno, što više očekivati od jedne serije!

Primjedbe