AMERICAN WOMAN (2018,SAD) - 8/10



Pokazala se ova realistična indie melodrama kao jedno od onih neočekivanih, a posve ugodnih iznenađenja u kojoj kroz razdoblje od dobrih petnaestak godina pratimo uspone i padove (puno više padove) u životu obitelji iz pasivnog gradića u ruralnom dijelu Pennsylvanije. Režirao je ovaj film po scenariju Brada Ingelsbyja (odlični Out of Furnace i bezvezni Run All Night) sin poznatog britanskog filmaša Ridleyja Scotta, Jake, pa i ne čudi da je tatica bio glavni producent filma koji je premijerno prikazan na festivalu u Torontu u jesen 2018. godine. Scott junior do sada se više orijentirao na režiranje video - spotova te je od početka 90-ih pa do danas snimio brojne spotove za niz poznatih bendova i pjevača kao što su Smashing Pumpkins, Soundgarden, Oasis, R.E.M., Lily Allen, U2, Georgea Michaela ili No Doubt, a ovo mu je tek treći cjelovečernji film u istom razdoblju. Iako je očigledno da Jake nikada neće dostići status slavnog oca, barem kada je u pitanju film, "Američka žena" definitivno zaslužuje palac gore, barem po mojem skromnom, subjektivnom mišljenju s kojim se netko može, a i ne mora složiti.

Deb (Sienna Miller) je žena od nekih 32 godine, koja je već uspjela postati baka. Nakon što je rodila sa 16, Debin primjer je slijedila i njena kćer Bridget (Sky Ferreira), koja je također sa 16 godina rodila dijete odnosno sina Jessea. Ovu obitelj upoznajemo 2003. godine, a vrlo brzo shvatit ćemo kako je Deb prava crna ovca u familiji. U kući preko puta živi njena sestra Katherine (Christina Hendricks) s mužem i dvojicom sinova te s bakom, a svi oni prilično su zabrinuti zbog Debinog ponašanja. Dok su svi oni konzervativni, obiteljski ljudi s usađenim tradicionalnim vrijednostima, svojeglava Deb je sušta suprotnost i permanentno su s njom u sukobu i svađi, iako je očito da su svi oni jako bliski. Otkako je još kao tinejdžerica rodila, a otac njene kćeri odmah je zbrisao, Deb je u mjestu obilježena kao laka žena, no ona se ne zamara previše s time što često mijenja partnere i što je bila s dobrim dijelom muških stanovnika mjesta. Ona i Bridget zapravo više funkcioniraju kao prijateljice nego kao mama i kći, a cijela situacija će se zakomplicirati kad se jedne noći Bridget ne vrati kući nakon izlaska.

Našla se ona te večeri s bivšim dečkom i ocem svog sina, a zatim je više nitko nije vidio i nitko ne zna gdje se zaputila i iz kojih razloga. Ostat će tako Deb sama sa svojim unukom, a u razdoblju od sljedećih 12 ili 13 godina imat ćemo priliku vidjeti što će joj sve život donijeti. Uloga Deb vjerojatno je jedna od najboljih uloga u karijeri britanske glumice Sienne Miller i sjajno je ona odradila posao kao mlada baka koja će u okolini bez ikakvog razumijevanja ostati sama sa svojim unukom. Kako će vrijeme prolaziti, tako će se razvijati i njezin lik, a kako to već ide, u razdoblju nakon nestanka kćeri, život će joj donijeti ponešto dobroga, ali i puno toga lošeg. "American Woman" se ispostavio na kraju kao iskrena, emotivna i životna priča, realistična socijalna drama, koja nudi mnoga iznenađenja. 

Primjedbe